Blog

8

14-latek dał nam przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z jabłkiem!

07/03/2023

14-latek dał nam przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe z jabłkiem!

07/03/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Ekspresowe ciasto czekoladowe bez glutenu - nawet nastolatek upiecze :)

14-letni Michał wieczorem przed Dniem Kobiet upiekł dla swojej mamy bezglutenowe ciasto czekoladowe z jabłkiem. Zachwycona Daria od razu poprosiła syna o przepis i postanowiła podzielić się nim z innymi bezglutenowcami. No bo skoro 14-latek upiekł bezglutenowe ciasto czekoladowe, to musi być naprawdę proste, prawda?

W tym przepisie Michał użył naturalnej mieszanki z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu, ale możecie ją zastąpić mąkami kukurydzianą oraz ryżową. Zaletą gotowej mieszanki jest naturalny skład oraz spora porcja błonnika, a to zapewnia większą wilgotność ciastu. 

Zobaczcie ten przepis na filmiku na moim profilu na Instagramie

Składniki bezglutenowego ciasta czekoladowego

  • 60 g cukru
  • 60 g czekolady deserowej bez glutenu
  • 60 g masła
  • 70 g mieszanki naturalnej Dla Dzieci Dr Żurek bez glutenu (lub 40 g mąki kukurydzianej, 40 g mąki ryżowej)
  • 10 g kakao
  • 3 białka jaj
  • szczypta soli
  • ½ jabłka, startego na dużych oczkach
  • forma: mała keksówka
Poznaj skład naturalnej mieszanki Dla Dzieci marki Dr Żurek bez glutenu

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej?

  • Do rondelka wlej wodę do wysokości 2 cm, ustaw na nim metalową lub szklaną miskę z czekoladą i masłem
  • Podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie czekoladowa masa
  • Raz po raz delikatnie mieszaj
  • Ostudź na dworze lub w temperaturze pokojowej, ale uważaj, by masa nie zastygła
  • Płynną, letnią czekoladę dodaj do ciasta według przepisu
Poznaj przepis bezglutenowy na ciasto czekoladowe z nutką chili
ciasto czekoladowe bezglutenowe od nastolatka dr zurek

Wykonanie

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej (instrukcja: patrz wyżej)
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia
  • Mąki wymieszaj z kakao
  • Piekarnik nastaw na 170 stopni C, opcja termoobieg
  • Białka z solą zmiksuj na puszystą pianę, stopniowo dodawaj cukier
  • Wsypuj porcjami suche składniki i delikatnie mieszaj ciasto łyżką
  • Wlej ostudzoną czekoladę z masłem, dodaj wiórki jabłka i całość delikatnie wymieszaj
  • Przełóż ciasto do formy, wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 - 25 minut, do suchego patyczka
  • Wyjmij formę z piekarnika
  • Gdy ciasto ostygnie, przełóż je delikatnie na deseczkę i udekoruj cukrem pudrem, płynną czekoladą lub bitą śmietaną z owocami
  • Smacznego!
przepis na bezglutenowe ciasto od nastolatka

KOMENTARZE (8)

Aneta 23/04/2023 10:51
Witam, czy można użyć do tego przepisu mixu do słodkich wypieków?
Bezglutenowa Mama 18/11/2024 22:26
raczej mix C powinien dać radę w tej samej ilości, ale na wszelki wypadek zacznij od trochę mniejszej porcji mąki :) mieszanki z piekarni Dr Żurek Bez Glutenu są 100% naturalne, nie mają zagęstników i zamienników glutenu, więc trzeba samodzielnie trochę dozować :)
Bezglutenowa Mama 25/04/2023 21:23
no jasne!
Ewelina 17/11/2024 15:27
Czy jeżeli użyje się mąki uniwersalnej bezglutenowej Schar to gramatura mąki pozostaje taka sama?
Żaneta 21/03/2023 16:36
Dzięki:) Jakie wymiary miała Twoja keksówka? Czy taka o wymiarach 20 cm x 10 cm będzie ok?
Bezglutenowa Mama 25/03/2023 21:44
Mała to np 15x10 :)
Żaneta 16/03/2023 15:52
Super przepis:) Na pewno wypróbuję. Jaka powinna być ilość kakao? Nie znalazłam w przepisie:) Czy kakao można zastąpić karobem? Jeśli tak, w jakiej ilości? Jakie wymiary powinna mieć keksówka?
Bezglutenowa Mama 18/03/2023 08:32
Dzięki, kakao umknęło, ale już jest dopisane :) karob będzie jak najbardziej OK, w tej samej ilości :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się