Blog

Przepis na marmurkową babkę bezglutenową - bez ważenia składników, bez odrobiny mleka

27/03/2024

Przepis na marmurkową babkę bezglutenową - bez ważenia składników, bez odrobiny mleka

27/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Łatwy przepis na marmurkową babkę bezglutenową - bez wagi!

Czy istnieje coś lepszego, niż domowej roboty bezglutenowa babka marmurkowa, która rozpieszcza kubki smakowe całej rodziny?

A co, jeśli powiem Ci, że możesz przygotować wersję tego klasycznego ciasta, która jest zarówno bezglutenowa, jak i bezmleczna, a przy tym wygląda i smakuje jak pszenna? To zasługa receptury, ale też doskonałej naturalnej mieszanki bezglutenowej z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu

Oto łatwy przepis na bezglutenową babkę marmurkową bez mleka, która jest tak prosta w przygotowaniu, że nawet początkujący kucharze mogą podjąć się tego wyzwania bez obaw. To przepis bez użycia wagi, wszystkie składniki odmierza się szklanką lub łyżeczką! Zobacz, jakie to proste!

A jeśli nie zdołasz upiec, to kup 😍 Genialna marmurkowa babka bezglutenowa jest właśnie w piekarni Dr Żurek bez glutenu.

Liczba osób 8-12 porcji
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Niezbyt drogie
bezglutenowa babka marmurkowa

Potrzebna będzie keksówka o wymiarach około 25 x 12 cm albo klasyczna forma okrągła z kominem.

Składniki

  • 5 jajek (u mnie duże, wiejskie)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki naturalnej mieszanki PRZEPYSZNA DLA DZIECI DR ŻUREK BEZ GLUTENU
  • 2 czubate łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (jest w Lidlu)
  • skórka z wyparzonej pomarańczy (lub gotowa)
  • 1 łyżka kakao bez glutenu
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy (w diecie bezmlecznej – olej kokosowy lub margaryna wegańska)
  • 1 łyżka bułki tartej bezglutenowej do obsypania formy
Tu kupisz naturalną mieszankę bezglutenową Cd Żurek bez glutenu

Wykonanie

  • Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
  • Formę do baby posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i obsyp bułka tartą
  • Wymieszaj mąkę bezglutenową Dr Żurek bez glutenu z proszkiem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 170 stopni C (góra – dół)
  • Zmiksuj całe jaja z olejem, dodawaj porcjami cukier, ciągle wyrabiając ciasto
  • Miksuj i stopniowo dodawaj mąkę bezglutenową zmieszaną z proszkiem
  • Pod koniec dodaj skórkę pomarańczową
  • Połowę masy wlej do przygotowanej formy
  • Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wymieszaj łyżką i wlej do formy, na jasną warstwę

Bezglutenową babkę marmurkową piecz około 40 – 60 minut do tzw. suchego patyczka Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać, przykryj formę folią aluminiową. 

babka bezglutenowa bez wagi przepis
Poznaj moje inne przepisy na bezglutenowe babki

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                  👇👇👇👇👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się