Ten zielony owoc o bajecznie miękkim miąższu powinien się znaleźć w diecie diabetyków, celiaków, kobiet w ciąży. Awokado, bo o nim mowa, pomaga też wątrobie (osoby z WZW) i niezwykle służy anemikom. Jedzmy je, zamiast kupować tabletki z witaminami! Na dodatek w marketach jest coraz tańsze.
W domu najczęściej jadamy awokado w postaci sałatki lub pasty. Ale marzę o soku…
Składniki na pastę/sałatkę:
– 2 dojrzałe awokado o miękkiej skórce;
– 2 jajka ugotowane na twardo;
– sok z 1/2 cytryny;
– ząbek czosnku (niekoniecznie);
– pieprz, sól;
– sparzona cebulka;
– szczypiorek lub zielona pietruszka;
– olej lub jogurt naturalny/grecki;
Pasta/ sałatka z awokado ma to do siebie, że można ją przygotować z dowolnych składników, zmieszanych w dowolnych proporcjach. Jeśli składniki pokroimy – powstanie sałatka; jeśli podusimy lub zmiksujemy blenderem – uzyskamy pastę.
My najczęściej szykujemy szybką sałatkę z podanych wyżej składników. Awokado rozcinam, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki. Rozgniatam je widelcem i skrapiam obficie cytryną, by miąższ nie ściemniał. Kroję jajko, cebulkę i natkę pietruszki. Rozgniatam czosnek, dodaję jogurt. Wszystko mieszam i doprawiam.
Zosia najbardziej lubi sałatkę, w której wyczuwa kawałki jajka i warzyw. U niej pasta nie przejdzie :).
Sałatka znakomicie smakuje jako samodzielna potrawa, można ją łączyć z grzankami, kaszą gryczaną, naleśnikami i wszystkim, co znajdziemy w lodówce :). Awokado zawiera znakomitej jakości tłuszcze, więc gdy je serwujemy, nie musimy smarować kanapki masłem.
Awokado ma dobroczynne działanie dla zdrowych i chorych. Jest idealne w każdej diecie, także w bezglutenowej. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B (ważne dla celiaków). Jest źródłem karotenu, kwasu foliowego, potasu, miedzi i błonnika. Nienasycone tłuszcze zawarte w owocach są znakomicie przyswajalne przez nasz organizm, dlatego awokado poleca się osobom chorującym na miażdżycę i nadciśnienie. Ze względu na swoją miękką konsystencję może też zastąpić masło (ważne dla uczulonych na białko mleka krowiego).
Dietetycy polecają też awokado osobom chorym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, a także chorym na wirusowe zapalenie wątroby. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by podawać ten owoc dzieciom. Im wcześniej wprowadzimy awokado do diety, tym szybciej maluch je polubi i tym większe odniesie korzyści.
KOMENTARZE