Baton Warszawski to mała, rodzinna marka bezglutenowa, mimo nazwy dostępna w całej Polsce oraz w internecie. Myślisz, że to produkt niezbyt potrzebny w obecnej sytuacji? To posłuchaj… Odkryłam Baton Warszawski, gdy szukałam bezpiecznej i zdrowej przekąski na podróż. Takiej, która nie wymaga dotykania rękoma, a więc chroni przed zakażeniem koronawirusem. Wcześniej zajadałam w samochodzie migdały, żurawinę czy chrupiące marchewki, sięgałam po nie ręką w czasie jazdy. Teraz wolę zdrowe przekąski w bezpiecznym opakowaniu, o świetnym składzie, bezglutenowe, bez cukru i sycące. Baton Warszawski to dzieło młodych pasjonatów – małżonków Alicji i Pawła oraz ich bliskich. Dlatego przedstawiam ich dziś na blogu, w ramach projektu „Pomoc w czasie kryzysu – kupuj u mniej znanych producentów” KLIK.
Baton Warszawski oferuje produkty bezglutenowe, bezpieczne dla osób z celiakią, cukrzycą i dla wegan. Wiem, bo w ramach projektu „Nie ma lepszych lub gorszych przekreślonych kłosów” przebadałam ciastka owsiane tej marki KLIK. Bo wbrew nazwie Baton Warszawski to również ciastka, brownie, praliny bezglutenowe oraz krem do pieczywa lub wafli (zdrowa „nutella” bezglutenowa). Wyroby tej marki powstają bez cukru, jaj, laktozy, mleka i bez jakichkolwiek sztucznych dodatków, w 90% z produktów bezglutenowych BIO (kupowanych od dostawcy – Pięć Przemian). Baton Warszawski to mała firma, która nie może zainwestować w certyfikat żywności ekologicznej, dlatego nie oznacza na etykiecie zielonego listka. Wiedz jednak, że ich produkty to gwarancja najwyższej jakości i smaku. Na dodatek są to produkty nietuzinkowe, które można jeść bez grzechu 😍
Twórcy marki są nie tylko miłośnikami zdrowego odżywiania, ale również uprawiają sport. Dlatego stworzyli sportowe batony proteinowe bez glutenu – pakiet Baton Warszawski Sport na cały tydzień. Ale w ich sklepie internetowym odkryłam coś jeszcze – cuda po prostu: liofilizowane truskawkę, porzeczkę i wiśnię w proszku (np. do barwienia ciastek i deserów), szpinak i burak w proszku (barwi wypieki i dodaje wartości odżywcze), są tam też orzechy oraz jednorodne maki bezglutenowe. Czyli w jednym miejscu kupisz zdrowe, bezglutenowe batony i przekąski na lepsze i trudne czasy, ale również surowce do wypieków czy deserów.
Jak powstała marka Baton Warszawski? Sześć lat temu młoda narzeczona Alicja upiekła bezcukrowe ciastka bezglutenowe, wzorując się na przepisach Pawła. To był prototyp Batona Warszawskiego i początek rodzinnej firmy. Dziś ich produkty oferuje wiele hurtowni, sklepów stacjonarnych eko, bezglutenowych sklepów internetowych (np. Smaki Diet KLIK).
Jak wspomniałam na początku, Baton Warszawski ratuje mnie od głodu w czasie podróży samochodem. Jest opakowany w papierek i folię, którą wystarczy odkleić i bezpiecznie – bez dotykania produktu rękoma – zjeść swoją zdrową porcję. To ważne w czasie epidemii koronawirusa, gdy trzeba zachować wiele środków ostrożności. Z tych samych względów baton sprawdza się, gdy łażę z kijkami po lesie lub jeżdżę na rolkach. Zawsze mam w samochodzie 1-2 batoniki, nic się z nimi nie dzieje, bo są bez czekolady i innych łatwo topiących się składników.
Dla mnie jest idealny. Jeśli i Ty dużo podróżujesz lub uprawiasz sport – spróbuj Batony Warszawskie. Znajdziesz je w wielu sklepach internetowych, przy okazji zakupu chleba, kaszy czy przypraw bezglutenowych. W firmowym sklepie producenta znajdziesz też nietuzinkowy zestaw prezentowy – na święta, urodziny czy z okazji odwiedzi u osoby na diecie bezglutenowej. Kupując choćby jeden baton, ciasteczka, pralinki czy krem – wspierasz małą, rodzinną firmę bezglutenową w obecnym kryzysie. Warto pomagać – o czym świadczy m. in. projekt Bezglutenowej Mamy i Incoli – „Bezglutenowy team dla szpitali”
KOMENTARZE