Oto prosta, wegańska pasta do razowego pieczywa bezglutenowego. Przepis jest tak prosty, że bez trudu wykona go 9-letnie dziecko.
Udowodniła to nasza Zosia podczas warsztatów Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej „Bezglutenowa jesień w kuchni z Balvitenem”. Szybko odważyła składniki, włączyła blender, a potem z radością dekorowała miseczkę.
– 200 g zielonych oliwek z nadzieniem lub bez – bez śladowych ilości glutenu;
– 2 ząbki czosnku;1
– 10-15 świeżych liści bazylii;
– szczypta suszonego tymianku bez śladowych ilości glutenu;-
-pieprz bez śladowych ilości glutenu;
– łyżka kaparów;
– bezglutenowe pieczywo domowe lub z paczki;
Składniki pasty zblenduj. Sklepowe pieczywo przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Serwuj bułki z pastą.
Przepis pochodzi z książki „Pysznie bez glutenu” Grażyny Bober – Bruijn oraz Gosi Wieruszewskiej.