Blog

7

Bezglutenowe mufinki a’la pizza bez drożdży

03/01/2015

Bezglutenowe mufinki a’la pizza bez drożdży

03/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Co zapakować dziecku na bezglutenowe drugie śniadanie do przedszkola lub szkoły? Żeby było zdrowe, apetyczne, smaczne, kolorowe, pachnące? I żeby zniknęło z bezglutenowej śniadaniówki? Wszyscy rodzice mają z tym kłopot, dlatego nieustannie eksperymentuję. Niedawno wymyśliłam wytrawne mufinki bezglutenowe o smaku pizzy. Czyli taką bezglutenową pizzę bez drożdży, choć raczej jest to focaccia, gdyż wszystkie składniki są zatopione w cieście. Zwał jak zwał, przyjmijmy, że to wytrawne babeczki bezglutenowe o smaku pizzy. To danie na każdą porę dnia: na śniadanie, do przedszkola lub szkoły, na szybki obiad, na kolację, a nawet w podróż. Są pyszne na ciepło, ale również na zimno. Moje babeczki bezglutenowe wytrawne mają dodatkową zaletę: można je przechowywać przez kilka dni w lodówce, potem odpiec chwilę w piekarniku lub mikrofalowce i będą znów puszyste oraz pachnące. Uwaga: dodatki możecie modyfikować w zależności od upodobań dziecka. Przykład? Dla Zosi piekę te bezglutenowe babeczki wytrawne według przepisu, a dla Antka dodaje tylko salami i ser ;) . I wszyscy są szczęśliwi, ale chyba ja najbardziej ;) 

Składniki na 10-12 wytrawnych muffinek bezglutenowych

  • 120 g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba
    użyłam Mix for Bread Balviten
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 60 g sera żółtego
  • 50 g masła
    roztopionego
  • 200 ml letniego mleka
  • 50 g bezglutenowych wędlin
    np. salami, szynka, polędwica, parówka
  • 1/4 papryki
  • 1 jajko
  • opcjonalnie: posiekana zielona pietruszka, zioła prowansalskie

Składniki alergenne zaznaczone są pogrubioną czcionką

Jak przygotować babeczki bezglutenowe o smaku pizzy?

  • wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
  • pokrój drobno wędlinę i paprykę, zetrzyj ser
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, góra-dół
  • wymieszaj suche składniki: mix Bread, proszek do pieczenia, zioła
  • dodaj jajko i wyrabiaj ciasto mikserem, stopniowo dolewając mleko, a następnie ostudzone masło
  • dodaj wędliny, ser i warzywa oraz zioła
  • wymieszaj ciasto łyżką
  • ma powstać gęste ciasto naleśnikowe
  • łyżką nakładaj je do silikonowych lub papierowych foremek – do 2/3 wysokości
  • wytrawne muffinki bezglutenowe piecz około 20 minut – mają urosnąć i lekko się przyrumienić
  • smacznego! ;) 

Jak podawać i przechowywać babeczki bezglutenowe?

Babeczki wytrawne bezglutenowe o smaku pizzy najlepiej smakują na ciepło – wtedy pachną bosko włosko ;) i są mega puszyste. Jeśli chcecie je serwować w domu, najlepiej podgrzejcie je przez 5 minut w 180 stopniach C (góra-dół). Moje dzieci najbardziej lubią te babeczki z lekko chrupiącą skórką. Tak jak wspomniałam – wytrawne muffinki bezglutenowe o smaku pizzy można przechowywać w lodówce nawet przez 4-5 dni (sprawdzałam osobiście). Potem do pieca i smacznego ;) 

Te muffinki sprawdzą się też na drugie śniadanie bezglutenowe do przedszkola lub szkoły, bo smakują znakomicie na zimno. Często biorę je również w podróż – zjadam na zimno lub podgrzewam w mikrofalówce na stacjach benzynowych KLIK. Bo jak wiecie, na stacjach benzynowych na bezglutenowe bułki dla osoby z celiakią nie ma co liczyć….

Jeśli zdarzy się zakalec…

Nie przejmujcie się, jeśli podczas wypieku wytrawnych muffinek bezglutenowych o smaku pizzy zdarzy się zakalec – on nie odbierze smaku tej pyszności ;) Śmiało można je jeść, ale polecam w wersji na ciepło, która ukryje zakalec. Nie martwcie się – zyskujecie a’la pizzę bezglutenową bez drożdży, co docenią dzieci z nietolerancją drożdży i nawet nie zauważą ewentualnego, malutkiego zakalca. By uniknąć zakalca przy kolejnym wypieku, zadbajcie o pokojową temperaturę wszystkich składników – najlepiej wyjąć je z lodówki 2 godziny wcześniej. Pamiętajcie też, że ciasto powinno być gęste, ale nie zbite. jak sprawdzić, czy jest OK? Ciasto w foremkach nie powinno rozlać się, lecz trzymać się w miarę zwarto. Sprawdziłam to osobiście, bo na początku też miałam kłopot z zakalcem. 

Jak wspomniałam, te muffinki można dowolnie modyfikować, by dopasować do smaku dzieci z celiakią lub dorosłych na diecie bezglutenowej. Można użyć tylko salami albo tylko szynkę, zmienić kolor papryki, dodać oliwki lub kapary. Ważne, by zachować proporcje i uzyskać właściwą konsystencję. Najczęściej robię tak: przygotowuję ciasto na bazie jaja, mąki z proszkiem, mleka, sera i masła oraz ziół prowansalskich. Dzielę ciasto na połowę i do każdej części wrzucam inne dodatki. Dla Zosi: paprykę, wędliny, posiekaną pietruszkę i oliwki, a dla Antka – tylko wędliny. I wszyscy są szczęśliwi ;) Niektórym dzieciom na diecie bezglutenowej pełni szczęścia doda ketchup – OK, ale niech będzie dobrej jakości ;) 

 

KOMENTARZE (7)

Agnieszka 18/03/2023 19:27
Zamiast mleka dałam owsiane - to jedyna modyfikacja, a musiałam je piec dobre 40 minut i były koszmarnie przyklejone do papilotek. Coś nie zadziałało.
Bezglutenowa Mama 25/03/2023 21:52
Niestety zmiana mleka mogła być przyczyną innej konsystencji ciasta ...
Klaudia 15/11/2019 15:19
Czy mogę je zamrozić a potem ponownie podać po podgrzaniu w piekarniku ?
Bezglutenowa Mama 20/11/2019 10:34
Klaudio - jasne, często tak robię :)
Patrycja 14/04/2015 09:38
Baaardzo dobre muffinki, nie maiłam masła więc dodałam oleju, może dlatego przykleiły się mocno do papilotek? Zamiast papryki dałam suszone pomidory, dla mnie bomba! Dziękuję za przepis.
Anula80 04/01/2015 16:51
Nie wiem, jak to jest, ale mój syn nie zje nic, co jest pieczone w foremkach do muffinek. To samo ciasto upieczone w keksówce czy okrągłej formie chętnie zjada. A babeczek mówi, że nie lubi
Bezglutenowa Mama 04/01/2015 23:14
O, ciekawe... jak widać, bezglutenowych dzieci też nie można mierzyć jedną miarą :) Jednym smakuje małe, innym wieksze :) Najważniejsze, że to odkryłaś i pieczesz w keksówce :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się