27/01/2017
27/01/2017
Na warsztatach bezglutenowych w Poznaniu w Oberży Pod Dzwonkiem ramię w ramię pracowało w sumie około 60 osób. Nic dziwnego, że dla tak dużej grupy zgromadziliśmy dziesiątki kilogramów mąk, dziesiątki jaj, kilogramy owocowych farszów i wszelkie inne dodatki. Bezglutenowa mama dbała, by każdy produkt i składnik był w pełni bezpieczny dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Każdy kucharz ma swoje ulubione produkty, podobnie jest u Bezglutenowej mamy. Dla przykładu: najlepsze bułeczki wychodzą z mixu bezglutenowego Bakels, najlepsze pączki i pyzy drożdżowe na parze- z czeskiej mąki Jizerki, a pyszne ciastka francuskie – z ciasta francuskiego Balvitenu. Te przykłady można mnożyć. Dlatego na stołach podczas warsztatów bezglutenowych w Poznaniu znalazły się produkty, których na co dzień używam w mojej bezglutenowej kuchni. Podobnie w książeczkach z przepisami: przy wielu potrawach podałam konkretne nazwy mąk. Nie oznacza to jednak, że nie można użyć innej mąki bezglutenowej. Sukces będzie zależał od doświadczenia domowego kucharza – osoby bardziej obeznane z dietą bezglutenową bez trudu znajdą w swych kuchennych szafkach zamienniki. Początkujących zachęcam jednak do trzymania się przepisu – by nie zrazili się ewentualnym niepowodzeniem. Potem można już eksperymentować do woli!
Aby przeczytać pełna relację z bezglutenowych warsztatów w Poznaniu w Oberży Pod Dzwonkiem KLIKNIJ TUTAJ.
Zapisz się
KOMENTARZE