Blog

2

Bezglutenowe sucharki

04/02/2017

Bezglutenowe sucharki

04/02/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy niedomaga układ pokarmowy (niestrawność, biegunki, wirusy), pomocne są suchary. Gdzie kupić bezglutenowe sucharki? Niestety – wyłącznie w internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Warto je więc mieć w szafie, schowane „na czarną godzinę”. Ale uwaga: większość bezglutenowych sucharów zawiera alergeny, przede wszystkim mleko i jaja. Oto szybki przegląd Bezglutenowej mamy.

Sucharki Glutenex

Bezglutenowe sucharki Glutenexu są chyba najdłużej obecne na rynku. Czasem można je znaleźć w sklepach z bezglutenowym stoiskiem, np. w Lesznie w sklepie PSS „Społem” przy ul. Jagiellońskiej. Są smaczne, dobrze wypieczone, chrupiące i mają dobrą cenę 5-6 zł za 150 g. Niestety, nie przydadzą się bezglutenowym osobom uczulonym na jajko lub mleko.

Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy w zmiennych proporcjach, woda, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz lecytyna rzepakowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: annato), cukier, żółtka jaj, drożdże piekarskie, mleko w proszku, substancja zagęszczająca: guma guar; sól, emulgatory: lecytyna rzepakowa oraz mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Sucharki Balviten

Bezglutenowe sucharki Balvitenu mają pewną przewagę nad sucharkami Glutenexu. Nie zawierają bowiem mleka i skrobi pszennej bezglutenowej, przydadzą się więc osobom na diecie bezglutenowej, bezpszennej i bezmlecznej. Są jednak droższe od sucharków Glutenexu – kosztują 7-8 zł za 150 g.

Składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, olej roślinny rzepakowy, cukier, drożdże, syrop glukozowo-fruktozowy, mąka kukurydziana, skrobia ziemniaczana, izolat białka sojowego, sól, substancja utrzymująca wilgotność: sorbitol, skrobia ryżowa, błonnik ziemniaczany, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantan; białko jaja, woda, emulgatory: E471, E472e. Może zawierać sezam.

Sucharki Schaer

Najkorzystniej pod względem składu wypadają bezglutenowe sucharki Schaer. Nie zawierają żadnych alergenów. W czasie niedomagań pokarmowych przydadzą się więc osobom na diecie bezglutenowej, a także bez mleka, bez laktozy, bez jaj, bez pszenicy. Niestety, są najdroższe z dostępnych obecnie na rynku bezglutenowych sucharów: za 165 g trzeba zapłacić 12-14 zł.

Składniki: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, margaryna roślinna (oleje i tłuszcze roślinne / tłuszcz palmowy, z ziaren palmowych, rzepakowy/, woda, olej rzepakowy, sól, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, aromat naturalny), ryż brązowy mąka, cukier, syrop ryżowy, mąka kukurydziana, cykoria błonnik, zagęstnik: hydroksypropylometyloceluloza; drożdze, sól, aromat naturalny.

KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 07/01/2018 21:55
O, a jakiej marki?
Dorota 07/01/2018 17:39
Kupuję w l eclercu
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się