Wieczorem upiekłam cudo: chleb bezglutenowy pełnoziarnisty, pełen błonnika, a jednocześnie miękki i pyszny dla dzieci. Tak zdrowy chleb bezglutenowy powstał dzięki mące gryczanej pełnoziarnistej. To mąka z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Jej bezglutenową wersję oferuje tylko jedna marka w Polsce – Denver Food. To moje odkrycie roku :). Wracając do mojego wypieku – dzięki zawartości mixu ten pełnoziarnisty chleb bezglutenowy zasmakuje dzieciom, bo jest lekki i mięciutki, a jednocześnie subtelnie wilgotny. Długo zachowuje świeżość, ale przede wszystkim jest bardzo wartościowym składnikiem diety. Pomaga zapobiegać zaparciom (częstym u dzieci na diecie bezglutenowej), ma niski indeks glikemiczny, dostarcza sporo białka, potasu, magnezu, fosforu i żelaza. Nigdzie nie kupicie pełnoziarnistego chleba bezglutenowego o takiej zawartości składników odżywczych – bo to właśnie zasługa tej fantastycznej mąki gryczanej Denver Food. Przepis jest bardzo prosty – zobaczcie sami.
Z tych składników przygotujesz bezglutenowy chleb pełnoziarnisty o wadze około 950 g.
Od zawsze zachęcam Was do pieczenia domowego chleba bezglutenowego. Takie pieczywo zawsze będzie bardziej wartościowe od gotowców ze sklepu, zwłaszcza jeśli dodamy do niego zdrowe mąki jednorodne. Pamiętajcie też o cudownym zapachu z piekarnika, który nawet obudzi apetyt nawet u niejadka, który ma celiakię lub jest na diecie bezglutenowej… A sami wiecie, że nie jest łatwo znaleźć dobry chleb bezglutenowy dla dzieci, prawda? Dzieci najbardziej lubią miękkie i jasne pieczywo, ale z pewnością przekonają się do ciemnej barwy, jeśli chleb pozostanie elastyczny i mięciutki. I taki właśnie jest mój pełnoziarnisty chleb bezglutenowy: dzięki połączeniu mixu i jednorodnej, pełnoziarnistej mąki. Zosi i Antkowi bardzo zasmakował dziś na śniadaniu, prosili o dokładkę – a to już coś :).
Jak wspomniałam na początku, moim najnowszym odkryciem jest mąka gryczana pełnoziarnista bezglutenowa BIO z Denver Food. Znalazłam ją w sklepiku ze zdrową żywnością w Poznaniu – i pokochałam od pierwszego wejrzenia. Dlaczego jest tak wartościowa? Powstaje z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej – zawiera więc cenne otręby i mnóstwo błonnika. Należy do najbardziej odżywczych mąk, ma też niski indeks glikemiczny. Zawiera bardzo dużo magnezu, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, a także białka. W pełnoziarnistej mące gryczanej znajdziemy również lizynę (pomaga dzieciom rosnąc i poprawia odporność) i wiele innych aminokwasów. W różnych proporcjach można ją dodawać do naleśników, bułek i chlebów, do ciast, klusek i ciasteczek. Więcej przepisów wkrótce!
Przy okazji podrzucam też inny przepis, w którym wykorzystałam podobną mąkę: to czarny, razowy chleb bezglutenowy z ziemniakami – bez mixów. Pycha!
KOMENTARZE