Wolontariusze leszczyńskiego oddziału Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej mieli bardzo pracowity weekend. W Centrum Handlowym Manhattan w Lesznie, przy markecie Carrefour, przygotowali stoisko z ulotkami i poczęstunkiem.
Serwowali m. in. przekąski Amarello, wafle Miran, ciasteczka Schaer oraz bezglutenowe słodycze marki Carrefour.
Stowarzyszenie wzięło udział w targach przygotowanych przez galerię. W bezglutenowym programie znalazł się wykład o diecie bezglutenowej w przedszkolu i szkole. Bezglutenowa Mama omówiła najczęstsze kłopoty czyhające w przedszkolu na bezglutenowe dzieci i rodziców.
Podpowiadałam m. in., jak pokonać trudności z żywieniem bezglutenowego dziecka i jego funkcjonowaniem w grupie rówieśniczej, poza domem.
W niedzielę dyżur przy stoisku pełnił Karol Mulczyński, dietetyk z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Lesznie. A zarówno w sobotę, jak i w niedzielę, wolontariusze stowarzyszenia udzielali wskazówek dotyczących produktów bezglutenowych.
Przekazywali także przepisy na bezglutenowe przekąski z amarantusem dla bezglutenowego ucznia i przedszkolaka.
W imieniu organizatorów targów, w imieniu stowarzyszenia i własnym serdecznie dziękuję wszystkim wolontariuszom, którzy włączyli się w przygotowanie stoiska i w dyżurowanie.
Nasza akcja w galerii była owocem współpracy z marketem Carrefour w Lesznie, który kilkakrotnie przekazał bezglutenowe produkty na warsztaty kulinarne Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W ramach podziękowania market Carrefour przekazał bezglutenowe upominki wolontariuszom dyżurującym przy stanowisku.