Blog

2

Bezglutenowy tatar z łososia

11/08/2015

Bezglutenowy tatar z łososia

11/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W każdej rodzinie są jakieś tradycje kulinarne. My jadamy karpia na Wigilię, a tatara z łososia – z okazji wakacyjnego pobytu nad morzem. Tym razem namiotowe życie nie sprzyjało przyrządzeniu tej potrawy, więc skosztowaliśmy jej dopiero po powrocie.

Nie jesteście przekonani do tatara z ryby? Zapewniam: kto raz skosztuje tego specjału na śniadanie bądź kolację, będzie za nim tęsknił przez cały rok.

 

 

Składniki:

– 250 g bardzo świeżego fileta z  łososia (np. z marketu)

– 100-150 g wędzonego łososia bez glutenu

– łyżeczka zielonego pieprzu – Magros bez glutenu

– kilka gałązek zielonego koperku;

– 3 łyżki oleju lub oliwy;

– sok z całej cytryny;

– sól, pieprz do smaku;

 

 

 

tatar z lososia (5)Fileta pozbawiłam skóry, umyłam, pokroiłam na kawałeczki i mroziłam przez dobę. Następnego dnia kawałki ryby umieściłam w misce malaksera, dodałam pokrojonego wędzonego łososia i sos z cytryny. Zielony pieprz rozdrobniłam w moździerzu. Posiekałam koperek.

Wszystkie składniki zblendowałam na jednolitą masę. Dodałam koperek, sól i pieprz czarny do smaku. I gotowe, danie mogło zawitać na stole!

 

 

tatar z lososia a (2)Tatar z łososia to doskonała przystawka na spotkanie z przyjaciółmi, ale też świetna potrawa na śniadanie czy kolację. Można go serwować w porcjach na talerzu, ale znakomicie sprawdzi się również jako pasta na kanapki. A co powiecie, by serwować go w Wigilię?

Ilość soku z cytryny, soli i pieprzu można dowolnie dozować, w zależności od upodobań. Tatar z łososia najlepszy jest na zimno. Równie dobrze smakuje w dniu przygotowania, jak i następnego dnia. Spróbujcie zaskoczyć tym daniem domowników i gości.  Smacznego!

 

KOMENTARZE (2)

aga 12/08/2015 11:17
ja zawsze kroję rybę na drobniutką kostkę bez mrożenia i wymieszane składniki formuję w kulki i posypuje cebulką, ale to prawda raz spróbowałam od koleżanki i teraz często gości tatar rybny u nas na stole- pycha a nigdy nie jadłam surowej ryby
Bezglutenowa Mama 12/08/2015 23:18
A śledzie jadacie? To też surowa ryba ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się