Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietą bezglutenową, jeśli dopiero zdiagnozowano celiakię u któregoś z domowników, musisz wyposażyć kuchnię w nowe produkty. Potrzebne będą: nowe mąki oznaczone jako bezglutenowe, przyprawy, dodatki do pieczenia, ziarna i nasiona. makarony, kasze, płatki śniadaniowe, pieczywo z długim terminem ważności, ciasteczka i przekąski. Dziś jest króciutko o mąkach i sypkich produktach: jakie kupić na start? - 👉 mieszanka chlebowa tzw. mix B (do wszystkich wypieków drożdżowych, słodkich i wytrawnych)
- 👉mieszanka do słodkich wypieków tzw. mix C
- 👉zdrowe mąki jednorodne, pełne wartości odżywczych: gryczana, teff, z komosy ryżowej, kokosowa, jaglana, kukurydziana, ryżowa
- 👉mąkę ziemniaczaną bez glutenu
- 👉bezglutenowe płatki owsiane
- 👉drożdże suszone bez glutenu lub świeże drożdże
- 👉soda oczyszczona bez glutenu
- 👉proszek do pieczenia bez glutenu
- 👉cukier waniliowy bez glutenu
- 👉sól bez zanieczyszczeń glutenem
To wystarczy, by przygotować naleśniki, gofry, ciasta, pączki, muffinki, torty, pizzę, pierogi, racuchy i wszelkie dania mączne. Przepisy bezglutenowe znajdziesz KLIK.
A mąki kupisz w sklepie internetowym, najtaniej są u producentów, np. Balviten.com/sklep/
KOMENTARZE