Może się wydawać, że gdzie jak gdzie, ale w szpitalu to z pewnością człowiek z celiakią zostanie nakarmiony zgodnie ze sztuką, czyli 100 % gluten-free. Nic bardziej mylnego. Kto był, ten wie. Polska rzeczywistość jest taka, że wiele szpitali korzysta z firm cateringowych, a te najczęściej nie mają pojęcia o żywieniu osoby chorej na celiakię. Dieta bezglutenowa w szpitalu to trudny temat… Zatem, człowieku z celiakią: jeśli wybierasz się do szpitala, musisz się do tego przygotować. I właśnie o tych przygotowaniach rozmawiam w dzisiejszym odcinku z osobą niezwykle zorientowaną w temacie: z Karolem Mulczyńskim, kierownikiem działu żywienia w leszczyńskim szpitalu. Dopowiem tylko, że placówka ta jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji, ma bowiem swoją własną kuchnię oraz personel obyty z dietą bezglutenową.
Może się wydawać, że gdzie jak gdzie, ale w szpitalu to z pewnością człowiek z celiakią zostanie nakarmiony zgodnie ze sztuką, czyli 100 % gluten-free. Nic bardziej mylnego. Kto był, ten wie. Polska rzeczywistość jest taka, że wiele szpitali korzysta z firm cateringowych, a te najczęściej nie mają pojęcia o żywieniu osoby chorej na celiakię. A jeśli już wydaje im się, że coś wiedzą na ten temat, to podają nam:
– chleb żytni o niskim indeksie glikemicznym (sądząc, że to to samo, co bezglutenowy)
– klasyczną kawę Inkę
– kaszę jęczmienną
– zwykłe wędliny
– paróweczki bez glutaminianu
– i tym podobne wynalazki ….
Długo by tu wymieniać. Generalnie: porażka. Dostaję wiele mejli na ten temat, więc wiem. Niewiele lepiej jest w szpitalach dziecięcych, nawet na oddziałach gastroenterologicznych, gdzie wykrywa się celiakię.
Zatem, człowieku z celiakią: jeśli wybierasz się do szpitala, musisz się do tego przygotować. I właśnie o tych przygotowaniach rozmawiam w dzisiejszym odcinku z osobą niezwykle zorientowaną w temacie: z Karolem Mulczyńskim, kierownikiem działu żywienia w leszczyńskim szpitalu. Dopowiem tylko, że placówka ta jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji, ma bowiem swoją własną kuchnię oraz personel obyty z dietą bezglutenową.
Zapomniałam jeszcze dodać, że tradycyjnie już na końcu odcinka omówię – uwaga! aż 9 produktów, które przebadałam na zawartość glutenu. I tu niestety przykra wiadomość, w jednym produkcie laboratorium znalazło przekroczenie dopuszczalnej zawartości glutenu.
Na obecność glutenu, w ramach projektu finansowanego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przebadałam w laboratorium akredytowanym Nuscana w sumie 33 produkty. Wśród nich znalazły się polskie, czeskie i słowackie wyroby oznaczony znakami przekreślonego kłosa (wszystkie dostępne w stacjonarnych lub internetowych sklepach bezglutenowych) i wyroby oznaczone napisem „bez glutenu”, „gluten free” lub „produkt bezglutenowy” – czyli zgodnie z polskimi i unijnymi przepisami ich producenci gwarantują, iż są bezpieczne dla osób z celiakią (czyli mają poniżej 20 ppm glutenu). Do laboratorium przekazałam również produkty znanych dużych i odpowiedzialnych marek, których etykieta może wskazywać, że są to wyroby bezpieczne dla osób z celiakią. Ja już znam wszystkie wyniki, ale w podcastach będę je publikować stopniowo. Ponieważ projekt zakłada stworzenie 5 podcastów, w czterech odcinkach opowiadam o 6 produktach, a w ostatnim – aż o 9 wyrobach. Czy gdzieś był gluten? Słuchajcie uważnie podcastu o diecie bezglutenowej – zwłaszcza pierwszych pięciu odcinków
W obecnym piątym odcinku podcastu przebadałam m. in.: słowackie paluszki Grissini marki Celita, makaron Zero Noodles, makaron z brązowego ryżu Tao Tao, żelki Haribo Exotic, kaszankę Bacówki, krakersy ryżowe o smaku paprykowym, wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej z solą morską marki Polskie Młyny, chrupiącą grykę z miodem Dobra Kaloria….
Jakie są wyniki? Jak wspomniałam, gluten znaleziono w jednym produkcie… Sprawę trzeba wnikliwie wyjaśnić. Musiałam powiadomić Głównego Inspektora Sanitarnego, by podjął zdecydowane działania – w ochronie konsumentów z celiakią. Ale o tym dowiecie się z dzisiejszego odcinka. Zapraszam do wysłuchania piątego odcinka podcastu, sporo informacji o badaniach produktów pod kątem zawartości glutenu znajdziecie też w zakładce DIETA BEZGLUTENOWA W SZPITALU KLIK.
Zadanie „Dieta bezglutenowa w celiakii czyli bezpieczne zakupy w sklepach stacjonarnych i internetowych” jest realizowane dzięki finansowaniu ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
KOMENTARZE