Choć pandemia koronawirusa trwa w Polsce od dwóch miesięcy i temat nieco już nam spowszedniał, nadal trwa projekt „Bezglutenowy team dla szpitali”. Na początku maja kilka rodzajów bezglutenowego musli marki Pięciu Przemian, o doskonałym składzie, trafiło do szpitala dziecięcego w Dziekanowie Leśnym.
Suszone maliny, truskawki, daktyle, figi, banany, czarna porzeczka liofilizowana, a do tego płatki owsiane bezglutenowe, zero cukru, glutenu, chemii, konserwantów, barwników – tak przedstawia się składy musli bezglutenowe Pięciu Przemian (skład – w zależności od smaku, KLIK). Smakoszom tradycyjnej, mniej lub bardziej przetworzonej żywności od razu powiem: te zdrowe musli bezglutenowe z Pięciu Przemian mimo zdrowego składu smakują doskonale, również glutenożercom! Wiedzą o tym dzieci na koloniach dla dzieci z celiakią, bowiem to musli bowiem każdego roku jest obecne na bufecie szwedzkim w naszej jadalni.
Marka Pięć Przemian specjalizuje się w zdrowej żywności bezglutenowej. Konfekcjonuje m. in. bakalie, mąki, ziarna, kasze i inne jednorodne surowce, ale produkuje również własne mieszanki bezglutenowe bez chemii – na chleb, bułki, racuszki, naleśniki czy właśnie musli. Jeśli celiakia to Twoje drugie imię 😍, zainteresuj się ich produktami, naprawdę warto. Tym bardziej, że założyciele marki, oprócz ciekawej filozofii na produkcję, mają również wielkie serca.
Dlatego przyłączyli się do akcji stworzonej i koordynowanej przez Bezglutenową Mamę, a zainicjowanej przez inną bezglutenową markę – Incolę. Mowa o projekcie „Bezglutenowy team dla szpitali” KLIK . W ramach akcji ekipa Pięciu Przemian zawiozła spory zapas bezglutenowych musli o różnych smakach do małych pacjentów wszystkich oddziałów specjalistycznych, w tym do stworzonego niedawno oddziału zakaźnego dla dzieci chorych na Covid – 19 lub podejrzanych o zakażenie koronawirusem. Bezglutenowe musli na pewno trafiły w najlepsze ręce 😍
Akcję pomocy szpitalom zainicjowała marka Incola KLIK z Bielska Białej. Na tej bazie Bezglutenowa Mama stworzyła projekt „Bezglutenowy team dla szpitali” i zaprosiła do współpracy innych producentów żywności bezglutenowej w Polsce i Europie.
Epidemia koronawirusa to czas, gdy warto stanąć ponad podziałami i codzienną konkurencją. Warto zjednoczyć się i stanąć ramię w ramię w szlachetnym działaniu. Razem pokażmy, że bezglutenowe środowisko i producenci żywności bezglutenowej, w obliczu dramatycznej sytuacji, potrafią nieść pomoc całej społeczności.
Dlatego Bezglutenowa Mama zaprosiła do współpracy wielu polskich i zagranicznych producentów żywności bezglutenowej. Chętne firmy samodzielnie przekażą pomoc wybranym placówkom, a działania te będą na bieżąco relacjonowane na blogu i w mediach społecznościowych Bezglutenowej Mamy. Jeśli ktokolwiek z Was – bezglutenowych czytelników – również ma pomysł i chce przyłączyć się do akcji, czekam na e-maile.
KOMENTARZE