Blog

Dobre śniadanie: parówki bezglutenowe po kanadyjsku z relishem

30/08/2023

Dobre śniadanie: parówki bezglutenowe po kanadyjsku z relishem

30/08/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dobre śniadanie to ciepłe śniadanie: parówki bezglutenowe po kanadyjsku

Wiecie, dlaczego ciepłe śniadanie jest tak ważne przed wyjściem do szkoły, na uczelnię lub do pracy? Otóż taki posiłek bardziej syci, rozgrzewa cały organizm, pobudza żołądek do pracy, daje zastrzyk energii.

Popularnym śniadaniem w Polsce są parówki i to jest OK, ale pod warunkiem, że mają krótki skład i najlepiej 100% zawartości mięsa. My najczęściej kupujemy parówki bezglutenowe marki Zyguła, w ich delikatesach na zachodzie Polski. 

Jak urozmaicić posiłek na bazie parówek? Oto szybki przepis na genialne parówki bezglutenowe po kanadyjsku, z dodatkiem aromatycznego relishu, który można przygotować 1-2 dni wcześniej i podawać zamiast tradycyjnego ketchupu. Takie śniadanie zje ze smakiem cala rodzina!

Liczba osób 4 osoby
Czas 15 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie
parówki bezglutenowe zygula po kanadyjsku
Przepis na parówki bezglutenowe w cieście francuskim

Składniki

  • 8 parówek bezglutenowych Zyguła
  • 4 plastry żółtego sera (lub kilka łyżek wiórków mozarelli)
  • 8 plasterków boczku bezglutenowego dobrej jakości (najlepiej cieniutkie plastry)
  • opcjonalnie gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
Tu dowiesz się więcej, jakie zalety mają parówki bezglutenowe Zyguła

Wykonanie

  • Parówki bezglutenowe natnij wzdłuż na głębokość około 0,5 cm.
  • Ser potnij w paski i szerokości około 1 cm.
  • Do każdej parówki włóż pasek żółtego sera. Alternatywnie możesz wsypać do rowków po łyżce wiórków sera mozarella.
  • Owiń ciasto plastrem boczku.
  • Udekoruj rozmarynem (może być tymianek lub inne ulubione zioła, świeże lub suszone).
  • Ułóż parówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz około 10 minut w piekarniku - 180 st. C, grzałka góra-dół).
  • Podawaj z relishem, ketchupem lub majonezem i z dużą porcją warzyw.

Parówki bezglutenowe po kanadyjsku genialnie smakują z relishem pomidorowym, poniżej znajdziesz przepis.

Składniki relishu do parówek po kanadyjsku

  • 500 g pomidorów, najlepiej polnych, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 cebula czerwona lub biała, osiekana
  • 1 czerwona papryka drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru Cukier (możesz dostosować ilość według własnego smaku)
  • sól i świeżo zmielony pieprz - do smaku
  • Musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
  • Świeże zioła (np. bazylia, koperek, oregano)
Przepis na parówki bezglutenowe zapiekane w naleśnikach z mąki z czarnego ryżu

Wykonanie relishu pomidorowego

  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i duś na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
  • Dodaj pokrojoną paprykę i smaż jeszcze przez kilka minut.
  • Dodajemy pokrojone pomidory, ocet winny, cukier, sól, pieprz i musztardę ziarnistą. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na końcu dodaj świeże zioła i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Gotowy relish przełóż do słoików. Możesz przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
  • Relish świetnie zastępuje ketchup i ma dużo wartości odżywczych; można go podawać do wędlin, grillowanych potraw i dań wegańskich.

Jak wspomniałam, ciepłe śniadania przed szkołą czy pracą mają same zalety. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w naszym klimacie, gdy jesienne poranki są chłodne. Moja propozycja na parówki bezglutenowe po kanadyjsku z relishem pomidorowym to nie tylko kolorowe i sycące śniadanie, ale też genialny początek dnia.

Jeśli chcecie, to danie możecie podawać również na obiad czy kolację, jako przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi. Nie jest to potrawa powszechnie znana w Polsce, zatem będzie urozmaicała biesiadę i zachwyci jej uczestników. 

Pamiętajcie, że w zdrowej diecie bezglutenowej powinny dominować produkty o wysokiej jakości. Jeśli kupujecie parówki bezglutenowe, to sięgajcie po te o najkrótszym składzie i najwyższej zawartości mięsa. 


[współpraca reklamowa]


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się