Blog

Dr. Schär przekazał produkty bezglutenowe dwóm klinikom

25/04/2020

Dr. Schär przekazał produkty bezglutenowe dwóm klinikom

25/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Po raz kolejny proszę o brawa 😍 Z Włoch, z firmy Dr. Schär, do dwóch klinik gastroenterologicznych w Poznaniu dotarła specjalistyczna żywność bezglutenowa. To ciąg dalszy mojego projektu Bezglutenowy team dla szpitali, zainicjowanego przez polską markę Incola. Włoskie bezglutenowe pieczywo o długim terminie przydatności, makarony oraz kruche ciasteczka bez alergenów trafiły do dzieci i dorosłych z celiakią oraz z innymi chorobami dietozależnymi. Co ważne, właśnie w tych dwóch klinikach działają kuchnie samodzielnie przygotowujące  jedzenia dla pacjentów. Wsparcie z włoskiej firmy trafiło zatem bezpośrednio do potrzebujących, a nie do firm cateringowych.

Dzięki tym darom obie kliniki zaoszczędzą na zakupie żywności dietetycznej dla chorych i będą mogły zamówić więcej środków ochrony osobistej, niezbędnych do walki  z koronawirusem. Bezglutenowy team dla szpitali ma właśnie taką ideę – ponad podziałami wesprzeć personel medyczny, ale i pacjentów. 

Klinika gastroenterologiczna przy ul. Szpitalnej

Z inicjatywy sklepu Friendly Food oraz Bezglutenowej Mamy produkty Dr. Schär dotarły do miejsca, gdzie są najbardziej potrzebne – tam, gdzie rozpoznaje się u małych pacjentów celiakię i inne choroby metaboliczne. Mowa o Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Szpitala Klinicznego im. Karola Jonschera Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Klinika popularnie jest zwana kliniką przy ul. Szpitalnej w Poznaniu. 

Wczoraj – piątek 24 kwietnia – produkty bezglutenowe dla małych pacjentów odebrały: Jolanta Jedlińska – dietetyczka oraz Jadwiga Pieścikowska – pielęgniarka oddziałowa kliniki (na zdjęciu z Bezglutenową Mamą). Do szpitalnego magazynu trafiły trzy rodzaje chleba bezglutenowego, który jest miękki od razu po wyjęciu z opakowania (Pan Blanco – biały, Pan Rustico – ciemny, Pan Multigrano – biały z ziarnami), bułki Panini Rolls, makaron penne (rurki) oraz bezglutenowe ciasteczka Milly Friends – bez alergenów. Wszystkie produkty mają długi termin przydatności do spożycia – mniej więcej do czerwca, lipca 2020 r. To duża zaleta, gdyż obecnie  – z uwagi na epidemię koronawirusa – oddział nie ma pełnego obłożenia, zatem mali pacjenci nie zdołaliby „przejeść” tych produktów, gdyby miały krótki termin. 

Bezglutenowe grzanki pachną w całej klinice 😍

  • Na co dzień pacjenci z celiakią i na diecie bezglutenowej otrzymują chleb, który wymaga tostowania – relacjonuje Jolanta Jedlińska, dietetyk kliniki. – I gdy robimy rano lub po południu grzanki, to tak pachnie, że wszystkie dzieci mają na nie ochotę. Niestety, chleb bezglutenowy jest drogi i przeznaczony tylko dla pacjentów z celiakią. Teraz, dzięki tym darom, raz po raz będziemy mogły zrobić chrupiące grzanki wszystkim dzieciom. Już sobie wyobrażam, jakie będą uradowane 😍

Do tej pory klinika nie miała dostępu do chleba bezglutenowego miękkiego od razu po otwarciu opakowania, a bułki pozostawały poza zasięgiem marzeń personelu i dzieci. Dary od marki Dr. Schär trafiły bezpośrednio do magazynu kliniki gastroenterologii, a nie do wspólnej, szpitalnej kuchni. 

Pyszności dla dorosłych pacjentów z celiakią i na diecie bezglutenowej

Część produktów bezglutenowych marki Dr. Schär trafiła również do Szpitala Klinicznego im.  Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu – do Kliniki Gastroenterologii, Żywienia Człowieka i Chorób Wewnętrznych. To jedyny oddział w całym szpitalu, który dysponuje własną kuchnią dietetyczną (pozostałe oddziały korzystają z firmy cateringowej). W szpitalnej kuchni, pod okiem oddziałowego dietetyka, są przygotowywane posiłki dla wszystkich chorych. Są to, w zależności od ich schorzeń, diety lekkostrawne, niskobiałkowe, bezglutenowe, bezsolne itp. Słowem: diety specjalistyczne, z których przygotowaniem firmy cateringowe miałyby spory kłopot. No i pozostawałaby jeszcze kwestia ich rzetelności…

Dobrej jakości pieczywo, makaron, ciasteczka – również o długim terminie przydatności do spożycia – będą bardzo przydatne, gdyż w klinice przybywa dorosłych pacjentów diagnozowanych w kierunku celiakii oraz pacjentów z celiakią, leczonych z innych przyczyn. 

  • Pierwszy raz dotarła do nas w darze bezglutenowa żywność – podkreślała Beata Sobczak, która wspólnie z Małgorzatą Kramer (na zdjęciu obok) odebrały wczoraj od nas pieczywo, makaron i ciastka. – Cieszymy się, że nasi pacjenci na diecie bezglutenowej będą mogli otrzymać urozmaicone posiłki.

Pomagamy w ramach akcji „Bezglutenowy team dla szpitali”

Akcję pomocy szpitalom zainicjowała marka Incola KLIK z Bielska Białej. Na tej bazie Bezglutenowa Mama stworzyła projekt „Bezglutenowy team dla szpitali” i zaprosiła do współpracy innych producentów żywności bezglutenowej w Polsce i Europie. 

Epidemia koronawirusa to czas, gdy warto stanąć ponad podziałami i codzienną konkurencją. Warto zjednoczyć się i stanąć ramię w ramię w szlachetnym działaniu. Razem pokażmy, że bezglutenowe środowisko i producenci żywności bezglutenowej, w obliczu dramatycznej sytuacji, potrafią nieść pomoc całej społeczności.

Dlatego Bezglutenowa Mama zaprosiła do współpracy wielu polskich i zagranicznych producentów żywności bezglutenowej. Chętne firmy samodzielnie przekażą pomoc wybranym placówkom, a działania te będą na bieżąco relacjonowane na blogu i w mediach społecznościowych Bezglutenowej Mamy. Jeśli ktokolwiek z Was – bezglutenowych czytelników – również ma pomysł i chce przyłączyć się do akcji, czekam na e-maile.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się