Delikatne, wilgotne i miękkie w środku, dodatkowo zachwyca cieniutką i lekko chrupiącą skórką... Nieziemskie! Takie jest bezglutenowe ciasto caprese rodem z Italii. Nie zawiera ani grama mąki, tylko migdały, masło, czekoladę, jajka, no i cukier.
Tajny przepis na kultowe, bezglutenowe ciasto capresse z mlecznej czekolady zdobyłam od cukiernika na Półwyspie Sorrento we Włoszech, gdy byłam na evencie u firmy Dr. Schär.
Nie jest to tanie ciasto bezglutenowe, ale zerknijcie na przepis. A jeśli się skusicie, uprzedzam: od razu upieczcie dwie porcje!
Jeszcze coś: dzieci pokochają to ciasto bezglutenowe, bo jest boskie! Tak zwaną robotę robi mleczna czekolada, ale jeśli wolicie, uzytjcie deserowej, zresztą tak jest w oryginalnym przepisie.
No, to teraz konkrety: oto łatwy przepis na włoskie caprese bezglutenowe z mlecznej czekolady i migdałów, przywiozłam go z eventu u firmy Schar.
Ciasto caprese pochodzi z włoskiej wyspy Capri w Zatoce Neapolitańskiej, leżącej w pobliżu Półwyspu Sorrento we Wloszech. Jest kultowym wypiekiem z tamtych stron.
Wiosną 2023 r. byłam tam na zaproszenie firmy Dr. Schär, na evencie dla 51 bezglutenowych influencerów z 15 krajów Europy. Poznawaliśmy neapolitańskie smaki w wersji bezglutenowej, tamtejsze zabytki i kulturę. Nie próżnowałam i gdzie tylko mogłam, zdobywałam dla Was oryginalne przepisy bezglutenowe, którymi raz po raz będę się tu dzielić.