Piętrowy tort bezglutenowy na Pierwszą Komunię jest pewnym wyzwaniem, ale tak naprawdę można go przygotować w każdej bezglutenowej kuchni., podobnie jak tort urodzinowy (na zdjęciu). Wystarczą bezglutenowe spody biszkoptowe oraz bita śmietana lub galaretka, lekki krem albo masa budyniowa. Do tego parę gotowych ozdób i gotowe. Kto powiedział, że taki piętrowy tort bezglutenowy musi być wyszukany w wyglądzie i składzie? Moim zdaniem piękno tkwi w prostocie. Sama upiekłam wiele piętrowych tortów bezglutenowych, choć nie jestem zawodowym cukiernikiem. A tak przy okazji: jeśli to dziecko na diecie bezglutenowej przyjmuje Pierwszą Komunię, to szczególnie zachęcam, aby upiec jeden tort bezglutenowy dla wszystkich. Nie rozdrabniajcie się na tort glutenowy i bezglutenowy. Skoro tego dnia nasze dziecko ma się czuć wyjątkowo, niechże podkreśleniem tego wydarzenia będzie bezglutenowe menu. Dla wszystkich.
W tym wpisie nie podam pełnej receptury na piętrowy tort na Pierwszą Komunię bez glutenu. Podpowiem jednak, jak przygotować taki tort z prostych składników.
Pierwsza Komunia bez glutenu to wydarzenie szczególne dla całej rodziny. Ponieważ to dziecko jest bohaterem wydarzenia, zachęcam Was do szczególnego wysiłku: tak skomponujcie menu, by było smaczne i jednakowe dla wszystkich gości (np. ziemniaki, ryż, sos z mąką ziemniaczaną, pieczeń, surówki i jarzynki, kotlety bez panierki lub w panierce bezglutenowej, zupa itp.). Podobnie z tortem komunijnym – jeśli to możliwe, niechaj będzie wspólny, komunijny tort bezglutenowy dla wszystkich. Niech tego dnia nie będzie podziałów na jedzenie glutenowe i bezglutenowe. A sami wiemy, że bezglutenowy tort jest pyszny dla wszystkich – smakuje tak samo, jak glutenowy.
Poniżej podaje kilka pomysłów i przepisów na bezglutenowe torty. Skorzystajcie z inspiracji (wystarczy kliknąć w nazwę).
Tort na Pierwszą Komunię bez glutenu można również zamówić w bezglutenowej cukierni albo u zaprzyjaźnionego cukiernika, który zna zasady diety bezglutenowej. W Warszawie komunijne torty bezglutenowe piecze m. in. Piekarnia PUTKA BEZ GLUTENU, w innych większych miastach takie torty pieką lokalne cukiernie i piekarnie bezglutenowe. Proszę o jedno: nie dajcie się namówić na tort „bezglutenowy” ze zwykłej cukierni. W takim miejscu, w którym przez całą dobę pyli mąka glutenowa, nie jest możliwe upieczenie produktu bezglutenowego, bezpiecznego dla osoby z celiakią.
KOMENTARZE