Chyba wszyscy lubimy, gdy bezglutenowe produkty są powszechnie dostępne, prawda? Jednym z pozytywnych przykładów są bezglutenowe musztardy, ketchupy, majonezy i sosy kanapkowe marki Roleski. Znajdziemy je w wielu sieciach handlowych, co z pewnością ułatwi przygotowania bezglutenowego grilla. Nie wiem jak Wy, ale w lodówce w naszym domu zawsze jest przynajmniej jeden słoiczek musztardy. Podajemy ją do kiełbas i parówek, do wędlin, ale również do przygotowania dresingów do sałatek.
W sklepach znajdziemy zarówno majonezy, jak i sosy czy musztardy, wyraźnie oznaczone jako produkty bezglutenowe (a smakują tak samo, jak te glutenowe, można je więc serwować wszystkim domownikom i gościom). Ich czołowym producentem w Polsce jest rodzina firma Roleski, znana m. in. uczestnikom naszych kolonii z dietą bezglutenową. W asortymencie certyfikowanych produktów bezglutenowych Roleski znajdziemy zarówno wyroby bez konserwantów, jak i bez dodatków „E”, bez GMO, za to z wysoką zawartością kwasów Omega-3.
Na uwagę zasługuje duży wybór musztard, m. in.: stołowa, sarepska, chrzanowa, miodowa, angielska, francuska, Dijon. W sklepach znajdziemy również bezglutenowe majonezy Roleski w trzech gramaturach, a także nowość: majonez na miodzie. Gdzie kupić majonezy, musztardy czy sosy Roleski? Podczas przygotowań do bezglutenowego grilla szukajcie ich w dużych sieciach handlowych (Auchan, Kaufland, Carrefour), ale również w osiedlowych sklepikach.