Blog

4

Na bogato: czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym

21/12/2023

Na bogato: czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym

21/12/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 120 minut
Poziom Raczej trudne
Budżet Drogie

Jeden przepis na bogato: czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym

Gotowi na bezglutenowe ciasto marzeń? Trzy warstwy aksamitnego biszkoptu, przełożone bogatym kremem pachnącym cynamonem i przyprawami świątecznymi...

Oto czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym, długo świeże i obezwładniająco pyszne. 

To już ostatni świąteczny przepis bezglutenowy na Wigilię. Przyznam, że czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym wymaga trochę pracy, ale efekt wszystko wynagradza. 

Tym większe ukłony składam autorce przepisu, który mnie zachwycił i który dostosowałam do diety bezglutenowej: orchideli.com.pl. Autorka precyzyjnie opisała każdy krok, zawarła też wiele cennych porad. Przepis jest na 6!

Użyłam formy o średnicy 20 cm, 6 cm wysokości, by uzyskać trzy blaty do przełożenia kremem. Można też użyć prostokątnej formy.

Składniki biszkoptu

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej bez glutenu
  • 4 jaja wiejskie
  • 100 g cukru
  • 100 g gotowej mieszanki bezglutenowej użyłam Mix C marki Schär lub własnej mieszanki mąk jednorodnych i skrobi
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Tu kupisz mieszankę bezglutenową Mix C Schär - w sklepie JedzBezGlutenu.pl
czekoladowe ciasto bezglutenowe z kremem piernikowym
Poznaj inne moje przepisy bezglutenowe na Wigilię i Boże Narodzenie

Składniki kremu

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g mleka w proszku
  • 80 g zmielonych pierniczków bezglutenowych
  • 100 g suszonych śliwek, namoczonych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Tu znajdziesz Mix C - Mix Patisserie marki Dr. Schär

Dodatkowe składniki

  • 1/2 filiżanki mocnej kawy do nasączenia blatów
  • 25 g śmietanki 30%
  • 80 g mlecznej lub deserowej czekolady
Może przyda Ci się sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
czekoladowe ciasto bezglutenowe na swieta

Wykonanie biszkoptu

  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz bezglutenową bułką tartą.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej.
  • Piekarnik nagrzej do 160 st. C.
  • W rondelku rozpuść masło z czekoladą, uważaj by się nie zagotowały.
  • Masło rozpuść z czekoladą, pilnując, aby nie zagotować masy.
  • W misce ubij jajka, po około 2-3 minutach dodaj cukier i ubijaj na puszystą masę
  • Zmniejsz obroty mikser do minimum i porcjami wlewaj masę.
  • Porcjami dodawaj suche składniki, mieszaj delikatnie łyżką jak ciasto na biszkopt.
  • Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 40 minut, piecz do tzw. suchego patyczka.

Upieczonego ciasto wystaw z piekarnika, a po około 20 minutach - z formy. Studź na metalowej kratce. Następnie przekrój na trzy blaty.

Wykonanie kremu

  • Śliwki zalej wrzątkiem i zostaw na 2-3 godziny.
  • Pierniczki zmiel na drobno (np. porcjami w młynku do kawy).
  • Zblenduj odsączone śliwki.
  • Miękkie masło ucieraj 5-10 minut, do białości.
  • Dodawaj po łyżce mascarpone i ucieraj.
  • Pod koniec dodaj cukier puder i mleko w proszku.
  • Mieszaj chwilę do połączenia składników.

Jeśli w trakcie dodawania serka krem zacznie się warzyć, ustaw na chwilę miskę na garnek z niewielką porcją gotującej się wody i ucieraj mikserem. Stanie się wtedy trochę rzadszy i aksamitny. Zastosowałam ten patent autorki przepisu - to działa!

Przekładanie ciasta

  • Blaty biszkoptu nasącz mocną kawą.
  • 2/3 kremu wyłóż na pierwszy spód i rozprowadź równomiernie, nałóż drugi spód.
  • Do pozostałego kremu dodaj śliwki, pierniczki i cynamon. Ucieraj mikserem lub łyżką na gładką masę.
  • Wyłóż go na drugi blat i dociśnij trzecim.
  • Odstaw w chłodne miejsce i przygotuj polewę czekoladową.
  • W rondelku podgrzej lekko śmietankę, dodaj połamana czekoladę, raz po raz mieszaj.
  • Gdy lekko przestygnie i zgęstnieje, udekoruj bezglutenowe ciasto piernikowe.

Całość możesz ozdobić orzechami, migdałami lub suszonymi owocami - tak, jak lubisz.

przepis na bezglutenowe ciasto z kremem piernikowym

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z kremem piernikowym przechowuj w lodówce, przetrwa tam spokojnie 3-4 dni. Smacznego i na zdrowie :) 


KOMENTARZE (4)

Ewa 30/12/2023 21:50
Efektowne ciasto. Wyszło bez komplikacji i pysznie 🙂 Następnym razem spróbuję z podwójnej porcji🙃
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:59
bardzo się cieszę, dla mnie to też jeden z fajniejszych przepisów, i taki nietuzinkowy :)
Weronika 22/12/2023 10:36
Pani Marto czy w przepisie można pominąć śliwki suszone?
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:58
Można, ale daj np. powidła.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się