Noworoczna oferta sezonowa w Lidlu, tylko do wyczerpania zapasów: chleb bezglutenowy Pełne Ziarno bez drożdży i cukru oraz bułki hamburgerowe, oba produkty z polskiej firmy Balviten. Cena jest bardzo atrakcyjna, lepsza niż w sklepie firmowym producenta. Bułki są tańsze o niemal 100%! Warto zrobić zapasy, bo zarówno ten chleb bezglutenowy bez drożdży i cukru, jak i bułeczki hamburgerowe to znakomite pieczywo. Chleb sprawdza się na co dzień, jak i podczas wyjazdów, natomiast bułeczki są pyszne na śniadanie, kolację i prowiant do pracy lub szkoły. A tak przy okazji: te same bezglutenowe bułki hamburgerowe Balvitenu od niedawna są też na „zdrowej półce” w Netto.
Chleb Balvitenu, dostępny obecnie w Lidlu, to jeden z najlepszych chlebów bezglutenowych dostępnych w Europie (sprzedawany jest w m. in. Polsce, Czechach, na Węgrzech). Ma idealny skład, nie zawiera cukru, glutenu, skrobi pszennej bezglutenowej, mleka, jaj. Z alergenów zawiera jedynie owies (bezglutenowy oczywiście), który jest tolerowany przez zdecydowaną większość osób z celiakią. Chleb bezglutenowy bez drożdży i cukru Pełne Ziarno teraz w Lidlu kosztuje 6,99 zł. To taniej o 1 zł, niż w sklepie internetowym producenta. Akurat ta wersja ma długi termin przydatności (dzięki pakowaniu w atmosferze ochronnej), ale w sklepie firmowym dostępne są również niemal identyczne chleby bezglutenowe bez drożdży – o krótkim terminie.
W opakowaniu są 4 kromki, dość ciężkie, bo całe opakowanie waży 250 g. Chleb nie kruszy się, jest pyszny i bardzo sycący; łatwo go przechowywać, bo po otwarciu opakowania nie traci świeżości, jak klasyczne białe chleby. Kromki najlepiej przechowywać w bawełnianej ściereczce, w temperaturze pokojowej.
To jest prawdziwy hit: obecnie w Lidlu bezglutenowe bułki hamburgerowe z sezamem kosztują niespełna 4,50 zł, a na co dzień w sklepie internetowym Balvitenu ich cena wynosi 7,50 zł, czyli 3 zł drożej! Nie ma się co zastanawiać – warto zrobić zapasy. Tym bardziej, że te bułeczki są pysznie nie tylko z mięsem, podane w formie hamburgera, ale pasują na każdy posiłek czy prowiant. Ponieważ są to bułeczki bezglutenowe o długim terminie przydatności, najlepiej je przed jedzeniem odświeżyć w piekarniku. Wystarczy podgrzać przez około 5 minut w temp. około 170 stopni C. Odzyskają pierwotną pulchność i lekkość. Zresztą – osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej doskonale wiedzą, jak odświeżać pieczywo bezglutenowe.
KOMENTARZE