Blog

Naleśniki bezglutenowe z ciasta szparagowego - takich jeszcze nie jedliście!

22/05/2024

Naleśniki bezglutenowe z ciasta szparagowego - takich jeszcze nie jedliście!

22/05/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Niezbyt drogie

Naleśniki bezglutenowe z ciasta szparagowego - takich jeszcze nie jedliście!

Trwa sezon na zielone szparagi, jest wiele promocji (ja kupuję w Lidlu) i warzywo to coraz częściej gości na polskich stołach. To dobrze, zielone szparagi są niskokaloryczne i bogate w błonnik, co wspiera trawienie (to ważne u osób z celiakią i na diecie bezglutenowej).

Zawierają witaminy A, C, E, K oraz kwas foliowy, które wspomagają układ odpornościowy, zdrowie oczu i krzepnięcie krwi. Dodatkowo zielone szparagi są źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Nic, tylko jeść!

Dziś mam dla Was bezglutenowe naleśniki z ciasta szparagowego, na bazie sprawdzonej mieszanki Mix C Schär, faszerowane hummusem albo pastą jajeczną. Mnie smakują oba nadzienia, spróbujcie i Wy, na zdrowie.

Składniki 8 sztuk

  • 200 g zblendowanych surowych szparagów zielonych (ja kupuję w Lidlu)
  • 4 jajka
  • 140 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 110 g bezglutenowej mieszanki mieszanki mix C Schär
  • 2 szczypty soli
  • 40 g miękkiego masła (lub oleju rzepakowego)
  • 1 łyżeczka oleju do nasmarowania patelni
  • hummus (gotowy lub domowy)
  • pasta jajeczna (4 ugotowane jajka, łyżka majonezu i musztardy, przyprawy)
Mieszankę bezglutenową mix C kupisz w firmowym sklepie internetowym marki Schär
naleśniki bezglutenowe prosty przepis

Wykonanie naleśników bezglutenowych

  • odetnij ze szparagów 1-2 cm zdrewniałej końcówki, pokrój na kawałki 1 cm i zblenduj na pulpę
  • do miski włóż mąkę, jajka, sól i pulpę, zmiksuj, następnie porcjami dodawaj mleko, na koniec dodaj tłuszcz
  • rozgrzej patelnię naleśnikową i posmaruj ją olejem
  • smaż cienkie naleśniki bezglutenowe na złoty kolor z obu stron
  • gdy ostygną, nałóż ulubione nadzienie i zroluj
  • szparagowe naleśniki bezglutenowe można przechowywać w lodówce 2-3 dni (przykryte folią spożywczą)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się