Ucieszą się miłośnicy włoskiej kuchni bezglutenowej w Polsce. Firma Glutenex wprowadziła w super cenie nowy produkt: wegańskie, bezglutenowe paluchy chlebowe bez dodatku cukrów. Paluchy chlebowe, czyli bezglutenowe grissini, są dostępne w trzech smakach. Teraz w sklepie internetowym producenta są w promocyjnej cenie.
Paluchy mają bardzo dobry skład i super cenę (sieć Netto: 6 zł za 90 g), a można je kupić w marketach, a także w bezglutenowych sklepach internetowych..
Przy okazji wspomnę, że Glutenex jest najstarszym polskim producentem bezglutenowego pieczywa i ciastek, istnieje od 1986 r. Od niedawna marka ulepsza składy produktów i wprowadza wiele nowości w dobrych cenach.
Na rynku bezglutenowym to rzadkość, by dobry skład szedł w parze z atrakcyjną ceną. A jednak Glutenexowi się to udaje.
Głównymi składnikami bezglutenowych grissini są skrobia kukurydziana i pszenna bezglutenowa (bezpieczna dla osób z celiakią), która nadaje paluchom smak dobrego pieczywa.
Bezglutenowe grissini są dostępne w trzech smakach: bez dodatków, z cebulą, z sezamem.
Grissini, czyli paluchy chlebowe, to włoskie, lekkostrawne pieczywo drożdżowe w kształcie długich paluszków.
Są popularną przekąską we Włoszech, gdzie większość restauracji podaje je jako przystawkę przed głównym posiłkiem – same lub owinięte w szynkę parmeńską.
Dzięki podróżom po Italii i my w Polsce polubiliśmy grissini. Całe szczęście, że istnieją bezglutenowe grissini :) Jak je podawać?
Niewielu z Was wie, że bezglutenowe grissini są od lat w ofercie Glutenexu. W archiwum znalazłam zdjęcia opakowania paluchów z 2014 r. (zdjęcie powyżej), a następnie z 2020 r. (zdjęcie obok).
Teraz jednak zmieniło się nie tylko opakowanie, ale też skład (w 100 g paluchów jest aż 14 g białka) i gramatura, co pozwoliło obniżyć cenę, która jest naprawdę atrakcyjna: 6 zł za 90 g.
Dzięki temu bezglutenowe grissini może zagościć w każdym domu, w śniadaniówce i lunchboxie.
W Polsce dostępne są jeszcze inne bezglutenowe grissini - włoskiej marki Schär (zdjęcie powyżej). Mają zupełnie inny skład: brak skrobi pszennej bezglutenowej, od Glutenexu odróżnia je też obecność mąki gryczanej, soku z cytryny i cukru. Paluszki Schär są zapakowane w trzyporcjowe woreczki, co bardzo ułatwia spakowanie ich do plecaczka lub do śniadaniówki.
Opakowanie grissini Schär w najtańszym sklepie bezglutenowym JedzBezGlutenu.pl kosztuje 13 zł za 150 g.
Mnie smakują zarówno grissini z Glutenexu, jak i te prosto z Włoch. Ale ciekawa jestem Waszych opinii.
Podoba Ci się przepis? Wypijmy razem dobrą kawę, a Ty przy okazji wesprzesz rozwój portalu Bezglutenowamama.pl
👇
KOMENTARZE