Blog

Piernikowe selfi, czyli przepis na bezglutenowe pierniczki bez sody

12/12/2021

Piernikowe selfi, czyli przepis na bezglutenowe pierniczki bez sody

12/12/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Moja Zosia wynalazła na Instagramie marki Schär filmik i zabawę #piernikoweselfi. Bardzo chciała wziąć w niej udział, dlatego jeszcze tego samego dnia upiekłyśmy bezglutenowe pierniczki na bazie mieszanki cukierniczej Mix C, z przepisu producenta. Spodobało nam się, że to przepis na pierniczki bezglutenowe bez sody oczyszczonej, na proszku do pieczenia. Celowo dodałyśmy też nieco więcej przyprawy piernikowej. I wiecie co? Kilka godzin później spędziliśmy jeden z cudowniejszych, rodzinnych wieczorów.  

Ciasto na pierniczki bezglutenowe bez sody świetnie się wałkowało, dzieci z łatwością wycinały pierniczki grube, cienkie, małe i duże, a pieczenie to już tylko 12 minut 😋 Dekorowanie sprawiło nam taka frajdę, jakbyśmy wszyscy byli dziećmi (wszyscy wyjadaliśmy palcami z miseczki roztopioną czekoladę bez cukru). Jesteście ciekawi, jak smakują te ciasteczka? Bosssko! Wreszcie jadłyśmy pierniczki bezglutenowe bez nutki amoniaku, z dobrze wyczuwalną przyprawą do piernika, lekko pikantne (bo dałyśmy więcej tej przyprawy, ale możecie dodać tylko tyle, co w przepisie). Nagrałyśmy filmik na Instagramie i Facebooku, używając filtra #gingerbread many, zaraz Was tam przekieruję. A teraz zapraszam do wspólnego, rodzinnego pieczenia łatwych pierniczków bezglutenowych bez sody.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki bezglutenowych pierniczków bez sody 

(około 40 sztuk)

  • 300 g bezglutenowej mieszanki
    do wypieku słodkich ciast – Mix C Schär 
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g miodu
    można zastąpić melasą np. z karobu lub z buraka
  • 30 g masła lub margaryny wegańskiej
  • 80 g cukru
    ja użyłam kokosowego, ale może też być 120 g erytrolu (w wersji bez cukru)
  • 1 jajko

Czym udekorować pierniczki bezglutenowe bez sody?

  • glazura z 1 białka jaja i 200 g cukru pudru i 1 łyżeczki soku z cytryny
    wystarczy zmiksować
  • 100 g bezglutenowej czekolady 
    w wersji bez cukru czekolada bezglutenowa bez dodatku cukru RED lub Torras
  • orzechy, owoce suszone
  • barwniki spożywcze bez glutenu
    np. niektóre barwniki Dr Oetker
  • sok malinowy
  • kolorowe posypki bez glutenu
  • gotowe lukry spożywcze
    przed zakupem sprawdź skład

Wykonanie ciasta na pierniczki bezglutenowe bez sody

  • w rondelku podgrzej miód, masło i cukier – na małym ogniu, do rozpuszczenia cukru; ostudź w temperaturze pokojowej
  • w misce wymieszaj Mix C z solą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, wbij jajko
  • dodaj masę miodową i mieszaj energicznie łyżką, aż powstanie jednolita masa
  • ciasto jest elastyczne i łatwo poddaje się wyrabianiu
  • uformuj kulę, następnie płaski prostokąt, owiń folią i wstaw do lodówki na kilka godzi lub na całą noc
  • ciasto na pierniczki bezglutenowe bez sody jest gotowe

Wycinanie i pieczenie pierniczków bezglutenowych bez sody

  • stolnicę i wałek oprósz mąką bezglutenową
  • piekarnik nasta na 180 stopni C, grzałka góra – dół
  • wyjmij z folii porcję ciasta, zagnieć je i wałkuj na dowolną grubość – jeśli wolisz cienkie pierniczki bezglutenowe, ciasto może mieć nawet 1-2 mm grubości; a jeśli chcesz upiec grubsze i pulchne – to ciasto możesz rozwałkować nawet na 3-5 mm
  • foremkami wycinaj pierniczki, układaj na blaszce do pieczenia; pamiętaj, by cienkie pierniczki układać na osobnej blaszce, niż te grubsze
  • czas pieczenia: cienkie pierniczki – około 10 minut, grubsze – 12-15 minut
  • wyjmij blachę z piekarnika, ale nie zdejmuj pierniczków, dopóki nie ostygną

Dekorowanie pierników bezglutenowych bez sody

Te pierniczki bezglutenowe świetnie smakują bez dekoracji – te cienkie są lekko chrupiące, te grubsze – bardziej puszyste. Dekorowanie pierniczków to jednak tradycja w wielu domach, prawda? Możecie wybrać dowolne dekoracje, a często można zrobić z niczego coś. Oto propozycje:

  • umyj i wyparz jajko; białko zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj sok z cytryny; gdyby lukier był zbyt gęsty, w każdej chwili możesz dodać parę kropli cytryny; taki lukier można przechowywać w lodówce 1-2 dni, po wyjęciu wystarczy dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać energicznie łyżką; lukier na białku jaja ma biały kolor, jak mleko i nie jest przeźroczysty, jak tradycyjny (patrz niżej)
  • do 200 g cukru pudru dodaj kilka łyżeczek gorącej wody i kilka kropli soku z cytryny, wymieszaj łyżką – powstanie tradycyjny lukier
  • do obu rodzajów lukru można dodawać po kilka kropli barwnika spożywczego
  • posiekaj orzechy, owoce suszone
  • czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a gdy jest zbyt gęsta, dodaj 1-2 łyżeczki słodkiej śmietanki
  • do miseczek wsyp cukrowe posypki i dekoracje bezglutenowe na pierniki
  • smaruj pierniczki wybrana polewą, ozdabiaj posypkami lub owocami
  • gdy dekoracje zastygną, włóż pierniczki bezglutenowe do słoika lub metalowej puszki
  • smacznego!
  • życie z celiakią jest naprawdę smaczne, przekonajcie się sami!

Mała bezglutenowa Zosia z pierwszymi w życiu pierniczkami bezglutenowymi – 2010 r. 

Moje dzieci z pierwszymi w życiu pierniczkami bezglutenowymi

W moim rodzinnym domu, gdy byłam dzieckiem, nie istniała tradycja lepienia pierniczków na święta. Podpatrzyłam to dopiero u mojego męża i wspólnie wprowadziliśmy ten zwyczaj w naszym domu. Od 2007 r. szykujemy pierniczki, ale te bezglutenowe dopiero od 2010 r., a więc od chwili, gdy u naszej 4-letniej Zosia zdiagnozowano celiakię. Od tej pory każdego roku pieczemy i dekorujemy pierniczki bezglutenowe, przy dźwiękach kolęd Eleni i piosenki „Świeć gwiazdeczko mała świeć…”. Wtedy u nas jest początek świąt, potem jest lepienie i mrożenie pierogów oraz uszek, smażenie krokietów. 

Każdego roku jest pięknie, ale w moich wspomnieniach i tak zostaną zawsze maleńcy Zosia i Antek, gdy z dziecięcą radością wycinali i dekorowali swoje pierniczki. 

Mały Antek z pierwszymi w życiu pierniczkami bezglutenowymi – 2012 r. 

Jaka mąka jest najlepsza na pierniczki bezglutenowe?

Często pytacie mnie, jaka mąka jest najlepsza do pierniczków bezglutenowych. Nie mam jednej odpowiedzi…

Na blogu mam naprawdę mnóstwo przepisów na pierniczki bezglutenowe, na bazie mixów, mąk jednorodnych, pierniczki bezglutenowe bez jajek, mleka, kakao itp. Zorganizowałam w życiu wiele warsztatów kulinarnych dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej, właśnie w okolicy Bożego Narodzenia, w różnych miastach Polski. za każdym razem pracowaliśmy na innych mąkach i zawsze pierniczki wychodziły znakomicie. 

Spośród wielu mieszanek włoskiego producenta Schär najlepszą mąką na pierniczki bezglutenowy jest Mix C, czyli mieszanka do słodkich wypieków, gofrów, naleśników, pancakes itd. Owszem, uda się zrobić fajne pierniczki również z ich najnowszej mieszanki bezglutenowej – Mix It Universal lub z Mehl Farine. Może jedynie trzeba będzie dodać nieco więcej mokrych składników, np. odrobinę masła. Ale efekt będzie zawsze fantastyczny.

W tym przypadku producent sam podaje nam przepis na pierniczki bezglutenowe z użyciem Mix C – ale właśnie dlatego, że jest to mieszanka dedykowana do słodkich wypieków.

Piernikowe selfi, czyli świąteczna zabawa 

Jak wspomniałam, Zosia znalazła na Instagramie zabawę #piernikoweselfi. Polega ona na tym, by zrobić sobie zdjęcie lub nagrać filmik z użyciem filtra przygotowanego przez markę Schär, oznaczyć @schaerglutenfree, a także hasztag  – #piernikoweselfi i opublikować na swoim profilu na Instagramie lub Facebooku. 

Dobrze, że Zosia świetnie ogarnia tematy instagramowe, bo szybko znalazła filtr i namówiła mnie do nagrania filmiku – ona jest tam Panem Piernikiem, a ja opowiadam o pierniczkach bezglutenowych i świątecznej zabawie. Filtr jest zabawny – zobaczcie na zdjęciu obok  – i  nawiązuje do wzruszającego filmiku na stronie włoskiego producenta KLIK.  

A tak przy okazji – ktoś na profilu Bezglutenowej Mamy na Instagramie zapytał, dlaczego są to pierniczki bezglutenowe bez sody. Czyżby soda była zła albo mogła uczulać? Od razu odpowiadam: soda oczyszczona, taka bez glutenu (np. marki Denver Food lub Oetker) jest bezpieczna w diecie bezglutenowej, jest naturalna i nie robi żadnej szkody w organizmie. Są jednak osoby, które nie przepadają za specyficznym zapachem pierniczków z sodą, bywają też takie, które nie używają jej dla zasady. Poza tym w oryginalnym przepisie na stronie Schär wśród składników są węglan potasu i węglan amonu, raczej  trudno dostępne w Polsce (jeden z tych składników jest chyba w sklepie JedzBezGlutenu.pl), dlateg producent proponuje użyć zamiennie proszek do pieczenia. I to całe wytłumaczenie. Aby ułatwić takim osobom znalezienie odpowiedniego przepisu, nazwałam je „pierniczki bezglutenowe bez sody”. 

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i na diecie bezglutenowej

Tutaj kupisz

Wyjątkowy prezent dla dziecka z celiakią i dla jego rodziny

Tutaj kupisz

Pakiet 3 w 1

Tutaj kupisz

Pakiet Max

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się