Blog

Pomarańczowe pierniczki bezglutenowe bez cukru, miodu i kakao

23/11/2022

Pomarańczowe pierniczki bezglutenowe bez cukru, miodu i kakao

23/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Przepis na najlepsze pierniczki bezglutenowe - długo świeże, hit Internetu!


Liczba osób 4 osoby
Czas 240 min
Poziom Łatwe
Budżet Drogie

To pierniczki bezglutenowe niosą klimat świąt

Wydawało mi się, że o pierniczkach bez glutenu powiedziałam już wszystko. Mam w portalu najbogatszy zbiór przepisów: dla vegan, pasjonatów szybkich wypieków, dla alergików, miłośników mąk jednorodnych i zdrowych składników i wiele innych. A jednak pojawiło się przede mną nowe wyzwanie. Co zrobić, gdy dziecko nie je cukru, a kocha pierniczki bezglutenowe? Ha, mam już rozwiązanie!

Przepis na pomarańczowe pierniki bez glutenu, cukru, miodu i kakao. Aromatyczne, cudownie korzenne z nutką pomarańczy, w pełni świąteczne, a na dodatek bardzo zdrowe. Bazą jest sprawdzony Mix It Universal włoskiej marki Schär (z dodatkiem mąki z sorgo i białka grochu), który jest w niemal każdej kuchni bezglutenowej. Do tego jajka, syrop daktylowy, mielone migdały, pozbawiony kalorii erytrytol (zdrowy zamiennik cukru), skórka starta z pomarańczy ... No i parę drobiazgów, które zazwyczaj są w domu. 

Od razu uprzedzam wątpliwości: pomarańczowe pierniczki bezglutenowe bez glutenu, cukru, miodu i kakao smakują jak klasyczne pierniki, naprawdę! Moja nastoletnia córka z celiakią, która właśnie jest na diecie bez cukru, cały wypiek zarezerwowała dla siebie! Tak jej smakują!

Zapraszam do najnowszego przepisu na Boże Narodzenie bez glutenu.


Świąteczny serwis Bezglutenowej Mamy - najlepsze przepisy na Wigilię bez glutenu

Składniki na 30 sztuk

  • 400 g bezglutenowej mieszanki Mix It Universal Schär
  • 100 g zmielonych migdałów lub gotowej mąki migdałowej
  • 150 g erytrytolu bez glutenu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników bez glutenu
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy (lub gotowa skórka pomarańczowa ze sklepu - uwaga, sprawdź, czy nie zawiera cukru)
  • 3 jajka
  • 200 g syropu daktylowego z agawy lub klonowego
Poznaj skład mieszanki bezglutenowej Mix It Universal - nowa formuła - Schär
fit pierniczki bezglutenowe

Wykonanie

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki
  • Wbij jajka, wlej syrop
  • Wymieszaj całość łyżką, następnie zagnieć dłońmi, aż powstanie jednolite ciasto
  • Ciasto na pomarańczowe pierniczki bezglutenowe ma być dość miękkie, bardziej rzadkie; nie ma być zbite i twardawe jak na klasyczne pierniki z cukrem
  • Uformuj płaski prostokąt i owiń ciasto folią spożywcza, wstaw na 2-3 godziny do lodówki
  • Na stolnicy oprószonej mąką ryżową rozwałkuj część ciasta na grubość około 0,5 cm
  • Foremkami lub szklanką wycinaj pierniczki i układaj je w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 12-15 minut

Upieczone pierniki bezglutenowe najlepiej studzić na metalowej kratce, by odparowały wilgoć i dzięki temu dłużej przetrwały w idealnym stanie. 

Pomarańczowe pierniczki można zjadać bez ozdób lub udekorować je lukrem lub "cukrem" pudrem z erytrytolu. Najlepiej przechowywać je w słoiku lub w metalowej puszce. 

Smacznego i na zdrowie!

Jak przygotować się do Wigilii bez glutenu?

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się