Blog

Pomysł na parówki: bezglutenowe śniadanie na niedzielę, dla dzieci i dorosłych

16/03/2024

Pomysł na parówki: bezglutenowe śniadanie na niedzielę, dla dzieci i dorosłych

16/03/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pomysł na parówki: bezglutenowe śniadanie na niedzielę, dla dzieci i dorosłych

Kto zaprzeczy, że dziecko, zaciekawione zawartością talerza, chętniej zjada śniadanie? Sama to przerobiłam z Zosią i Antkiem, gdy byli maluchami.

Mamy i tatowie, jeśli szukacie pomysłu na pożywne i zaskakujące śniadanie dla swoich maluchów, mam coś do przetestowania na weekend. 

Oto pomysł na parówki: bezglutenowe śniadanie na niedzielę, dla dzieci i dorosłych. Oczywiście można je przygotować w każdy dzień tygodnia, bo tak naprawdę przepis nie jest wcale skomplikowany, choć danie wygląda na wyszukane.

Liczba osób 2 osoby
Czas 10 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie
parówki bezglutenowe największa zawartość mięsa zyguła
inny pomysł na parówki bezglutenowe: zapiekane w cieście francuskim

Składniki

  • 2 parówki bezglutenowe o zawartości 100% mięsa (u nas marki Zyguła Wędliny od Rodziny
  • 2 jajka (najlepiej wiejski albo od kur z wolnego wybiegu, unikaj jaj z chowu klatkowego)
  • łyżka masła lub 3-4 łyżki oliwy do smażenia
  • duża porcja ulubionych warzyw (kiszonych, surowych lub gotowanych)
  • pieczywo bezglutenowe (u nas chleb marchewkoy Putka Bez Glutenu
  • 2 krótkie wykałaczki
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek
Inny pomysł na parówki: bezglutenowe ślimaczki na śniadanie
parówki bezglutenowe najlepsze zyguła
Jeszcze inny pomysł na parówki bezglutenowe: zapiekane ze szparagami

Wykonanie

  • Każdą parówkę delikatnie przekrój wzdłuż na połowę, starając się zachować symetrię. Uformuj kształt serca, końcówki zepnij wykałaczką.
  • Na patelni rozgrzej masło lub oliwę.
  • Gdy tłuszcz się rozgrzeje, delikatnie umieść parówkowe serca na patelni.
  • Smaż po jednym lub dwa naraz, w zależności od wielkości patelni.
  • Do każdego serca wbij jajko (gdy użyjesz krótkich parówek, wbij małe jajka wielkości M, a w tych dłuższych zmieści się jajko wielkości L).
  • Smaż na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż żółtko uzyska ulubioną przez dzieci konsystencję (my lubimy, gdy jest nieco płynne).
  • Posól i popieprz do smaku.
  • Podawaj gorące danie z dużą zawartością ulubionych warzyw i z pieczywem.
  • Świetne będą chrupiące grzanki z masłem - docenią to szczególnie dzieci. Smacznego i na zdrowie.

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                               👇👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się