Blog

Proszę proso, żebyś urosła

26/11/2013

Proszę proso, żebyś urosła

26/11/2013

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mamo, od tej kaszy naprawdę można urosnąć? – dopytuje Zosia, pochłaniając na obiad dodatkową porcję.

Jasne – odpowiadam, nie szczędząc jej złotych kuleczek.

Kasza jaglana (proso), bo o niej mowa, przynajmniej raz w tygodniu gości na naszym stole.

 

Dla nas jest właśnie ważne, że bezglutenowa kasza jaglana zawiera dużo aminokwasu lizyny, odpowiedzialnego za wzrost. Poza tym rzadko wywołuje alergie, podnosi odporność organizmu, zawiera krzem wpływający leczniczo na stawy, działa rozgrzewająco, przy chorobach układu oddechowego osusza śluz w organizmie.

Proso jemy do mięs, z zupą pomidorową czy krupnikiem, a także z jabłkami i cynamonem lub zapiekaną ze śliwkami (przepisy pojawią się w zakładce: przepisy).  Zosia i Antek uwielbiają kaszę jaglaną z keczupem, z sosem, a nawet z masłem.

Odkąd prowadzimy zdrowszą kuchnię, z przyzwyczajenia zerkam na regały z żywnością dla alergików. I przyznam, że niedawno miło zaskoczyło mnie Netto. Na stoisku dla diabetyków znalazłam kaszę jaglaną o dużych, czystych ziarnach. Dawno nie widziałam tak dorodnego prosa. Ziarenka są okrągłe, o ciepłym, złotym odcieniu.

Osoby z celiakią mogą jeść tylko kaszę jaglaną bez zanieczyszczeń glutenem. Jak wiecie, kasza jaglana naturalnie nie zawiera glutenu, ale w procesie produkcji dochodzi do jej zanieczyszczenia ziarnami pszenicy, żyta, jęczmienia. Czytaj więcej na ten temat: szybki kurs o kaszach i ziarnach. A gdzie kupić pewną, sprawdzoną kaszę jaglaną bez glutenu? Jest w ofercie polskich marek: Denver Food, Pięć Przemian, Balviten. Możemy też kupować kaszę jaglaną w zwykłych sklepach, ale do tego potrzebna jest umiejętność szukania glutenu. KLIK – Jak robić bezglutenowe zakupy? Jak znaleźć gluten na etykiecie?

Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkakrotni wypłukać w zimnej wodzie. Dopiero tak przygotowaną kaszę gotujemy w garnku (10-15 minut w podwójnej, w stosunku do kaszy, ilości posolonej wody z dodatkiem oleju) lub na parze. Jeśli chcemy uzyskać kaszę jaglaną na sypko, skracamy czas gotowania.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się