Blog

Przepis na bezglutenowe curry z kolorowym makaronem

13/11/2022

Przepis na bezglutenowe curry z kolorowym makaronem

13/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 2 osoby
Czas 25 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Pomysł na kolorowy obiad dla studenta, seniora i dziecka na diecie bezglutenowej

Gdy za oknem szaro i zimno, dobrze jest rozgrzać się ciepłym jedzeniem i rozweselić kolorami na talerzu. Dlatego właśnie jesienią, jak o żadnej innej porze roku, lubię kolorowy makaron bezglutenowy. W połączeniu z gulaszem, z pieczonymi warzywami lub właśnie z curry bezglutenowym tworzy pełnowartościowy i zdrowy posiłek.

Odkąd moja 16-letnia Zosia z pasją chodzi na siłownię i dba o dobre jedzenie, nie ustaję w wymyślaniu dla niej różnorodnych dań mięsnych. Niedawno wróciłam do zapomnianej potrawy, całe wieki jej nie gotowałam! To tajskie curry bezglutenowe z kolorowym makaronem. Danie jest mega proste, można je skomponować z dowolnych składników, ale raczej niezbędne będą mleczko kokosowe i przyprawa curry. No i kolorowy makaron bezglutenowy, który wyjątkowo dobrze komponuje się z curry: smakowo i kolorystycznie :) 

Poznajcie skład makaronu bezglutenowego Tricolore z Incoli

Składniki

  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • około 250 g fileta z kurczaka lub indyka lub łososia
  • por (biała część)
  • 1/4 papryki pokrojonej w wąskie paski
  • mała cukinia
  • kilka łodyg selera naciowego
  • przyprawa curry bezglutenowa, np. Magros
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g makaronu bezglutenowego (użyłam Tricolore z Incoli)
W sklepie Jedzbezglutenu.pl jest najtaniej makaron bezglutenowy Tricolore

Wykonanie

  • Mięso lub rybę (bez skórki) umyj i pokrój w paski
  • Posyp curry bezglutenowym oraz solą i pieprzem
  • Umyj i pokrój warzywa
  • W głębokiej patelni podgrzej mleko kokosowe
  • Wrzuć mięso i obsmaż je przez chwilę, następnie dorzuć warzywa
  • Wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj tajskie curry bezglutenowe przez około 10-15 minut na małym ogniu
  • W tym czasie ugotuj makaron bezglutenowy według przepisu na opakowaniu
  • Gdy warzywa zmiękną, danie jest gotowe
Dowiedzcie się więcej o makaronach bezglutenowych


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się