Blog

Przepis na bezglutenowe drożdżówki z brzoskwinią, kruszonką i lukrem cytrynowym

13/11/2022

Przepis na bezglutenowe drożdżówki z brzoskwinią, kruszonką i lukrem cytrynowym

13/11/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Bezglutenowe drożdżówki - smakują jak pszenne!

Kto pamięta smak pszennych drożdżówek? One już nie dla nas :( , ale to nic straconego. Mam przepis na bezglutenowe drożdżówki z brzoskwinią, chrupiącą kruszonką i z lukrem cytrynowym, puszyste, lekkie, identyczne jak pszenne!

Takie drożdżówki nie powstaną z mąki gryczanej czy ryżowej, a jedynie z chlebowego mixu bezglutenowego - bez dwóch zdań. Choćbyście się nie wiem jak starali, takiej puszystości i lekkości i neutralnego smaku nie uzyskacie z mąk jednorodnych. Oczywiście w portalu mam takie receptury, bo sporo osób stawia na bardziej pracochłonne i trudniejsze przepisy bez miksów i to też jest OK. 

Zdecydowana większość moich czytelników decyduje się jednak na pieczenie na bazie miksów, bo to łatwiejsze, szybsze i tańsze. I to też jest OK :)

Niedawno podrzuciłam tu przepis na marcińskie rogale bezglutenowe bez miksów, a dzisiaj dzielę się drożdżówkami, które smakują jak pszenne. 

Przepis na zawijane drożdżówki bezglutenowe z owocami

Składniki bezglutenowego ciasta drożdżowego

  • 300 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych (użyłam Mix for Bread Balvitenu)
  • 35 g cukru
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 21 g świeżych drożdży)
  • 35 g miękkiego masła (lub margaryny vege)
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • około 170 ml letniego mleka (lub napoju roślinnego)
  • puszka brzoskwiń (lub świeże owoce)
W połowie 2022 r. mix for bread Balviten kosztował 12 zł. Ile kosztuje dzisiaj?

Składniki bezglutenowej kruszonki i lukru cytrynowego

  • 45 g mąki bezglutenowej do słodkich wypieków (np. Mix for Cake Balvitenu)
  • 25 g cukru
  • 50-60 g zimnego masła
  • na lukier: sok z połowy cytryny, około 100 g cukru pudru

Pracę najlepiej rozpocząć od zagniecenia składników na kruszonkę bezglutenową. Po pierwsze będzie już z głowy ;), po drugie zdąży stwardnieć i łatwiej podda się skruszaniu na wierzchu drożdżówek.

Wykonanie kruszonki

  • w misce wymieszaj mąkę bezglutenową
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi i zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki
bezglutenowe ciasto na drozdzowki

Wykonanie ciasta

  • cytrynę wyparz, osusz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki
  • w misce wymieszaj Mix for Bread z cukrem i skórką cytrynową
  • dodaj suszone drożdże; jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj 21 g z 3 łyżkami letniego mleka i wlej do miski z suchymi składnikami
  • wbij jajka i stopniowo wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut, pod koniec dodaj miękkie masło
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka, tak aby powstało elastyczne, puszyste, lekkie, dobrze napowietrzone ciasto (więcej na ten temat znajdziesz w moim poradniku – książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”)
  • przykryj miskę szczelnie folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką
  • ciasto na klasyczne drożdżówki bezglutenowe z kruszonką odstaw na około 30 minut, by podrosło

Formowanie drożdżówek

  • odsącz brzoskwinie z soku
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp 2 łyżki mąki ryżowej
  • z ciasta nabieraj porcje ciasta wielkości mandarynki, obtaczaj je lekko w misce z mąką i formuj kulki
  • układaj je na blasze w odstępach około 5 cm, rozpłaszczaj je delikatnie
  • dnem szklanki lub małego słoiczka zrób wgłębienia
  • nałóż do nich połówki brzoskwiń, obtoczonych uprzednio w mące ryżowej
drozdzowki bezglutenowe z lukrem 1

Dieta bezglutenowa jest smaczna, trzeba tylko znać dobre produkty i przepisy ;) 

Pieczenie i dekorowanie

  • posmaruj całość rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja termoobieg
  • piecz około 10 minut, następnie zmień grzałkę na góra - dół i piecz do zrumienienia jeszcze przez około 10 minut
  • bezglutenowe drożdżówki studź na metalowej kratce
  • gdy ostygną, udekoruj je dodatkowo cytrynowym lukrem (cukier puder + sok z połowy cytryny)
  • drożdżówki zachowują puszystość przez około 24 godziny
  • gdy staną się czerstwe, wystarczy je odpiec 5 minut w 180 stopniach C, grzałka góra-dół
Przepis na wegańskie drożdżówki bezglutenowe

Bezglutenowe drożdżówki z lukrem cytrynowym są ciekawsze w smaku, bo kwaskowa nutka niweluje słodycz, a jednocześnie znakomicie łączy się z brzoskwinią. Te drożdżówki naprawdę wyglądają, pachną, smakują jak te pszenne :) Mam potwierdzenie od sporej grupy glutenożerców :)

Oczywiście można je mrozić, a potem podpiekać przez kilka minut w piekarniku. Odzyskają wszystkie swoje zalety :)  


bezglutenowe drożdżówki z lukrem cytrynowym


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się