Warto wykorzystać sezon na szparagi i włączyć to warzywo do diety dziecka z celiakią, ale i dla całej rodziny. Dlatego dziś podzielę się fajnym pomysłem na parówki bezglutenowe zapiekane ze szparagami i serem mozarella.
Danie pasuje na każdy posiłek, jest proste, ale bardzo atrakcyjne i nietuzinkowe. Taka potrawa premium z parówek bezglutenowych. Urozmaici spotkanie z przyjaciółmi i grillową ucztę.
Przepis jest bardzo prosty i szybki, Poradzą z nim sobie nawet osoby obustronnie leworęczne w kuchni bezglutenowej. Pamiętaj o ważnej sprawie: wybierz parówki bezglutenowe o co najmniej 95% zawartości mięsa i jak najkrótszym składzie. Na szczęście można je dostać w każdym dyskoncie, a także w regionalnych delikatesach, np. Zyguła - Wędliny od Rodziny.
Wyjmij zapiekane parówki z piekarnika i udekoruj świeżymi ziołami. Teraz możesz cieszyć się smacznymi, zapiekanymi parówkami z zielonymi szparagami i serem mozzarella. Smacznego!
Dzieci często lubią parówki ze względu na kilka czynników:
Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie parówki są zdrowym wyborem żywieniowym. Czytajcie etykiety, wybierajcie parówki bezglutenowe o jak najwyższej zawartości mięsa.
Ważne jest, aby dbać o różnorodność i równowagę w diecie dzieci, zapewniając im również inne zdrowe produkty spożywcze, takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i białka roślinne lub zwierzęce.
Dzieci, ale i dorośli na pewno polubią parówki bezglutenowe podane w atrakcyjnej formie, np. jako ośmiorniczki, pita z jajkiem, leczo.