Nie cierpię bigosu z kiełbasą śląską i z tłustym mięsem. Nie zjem za żadne skarby świata, a zwłaszcza poza domem i w barze!
Dla mnie bigos to danie wysokiej klasy, z bardzo dobrych składników, pełne rozgrzewających przypraw. Gdy nastała jesień, dopracowałam rodzinny przepis, wzbogaciłam go o fasolę i sporą porcję cebuli duszonej na maśle. Powstaje z tego królewski bigos, zajadamy się nim teraz co tydzień!
W każdą sobotę Daniel przywozi z targu (ze sprawdzonego źródła) kiszoną kapustę, a ja w ciągu 2-3 godzin gotuję nasz maślany bigos bezglutenowy, który potem zjadamy w ciągu 2-3 dni. I w kolejną sobotę powtórka.
A dlaczego ten bigos jest bezglutenowy, dlaczego to podkreślam? Bo wszystkie składniki są wolne od glutenu i bezpieczne w diecie osoby z celiakią. Dlatego już w nazwie przepisu podkreślam bezglutenowość.
A teraz zapraszam do kuchni :)
Po staropolsku - z chlebem lub z ziemniakami :) My z Danielem najczęściej jadamy bigos w towarzystwie razowego, czarnego chleba bezglutenowego na zakwasie, z kolei Zosia uwielbia miękki i delikatny chleb ze słonecznikiem lub rustykalny z piekarni Putka Bez Glutenu. Antek jada niestety niewiele zdrowych rzeczy, więc po bigos nigdy nie sięga ;)
Trudne pytanie - u nas znika w ciągu 3-4 dni, a gotuję zawsze podwójną porcję z 2 kg kapusty... Myślę jednak, że 4 dni to optymalny termin ważności, bo maślany bigos bezglutenowy zawiera sporo cebuli, a ona może przyspieszać psucie się potraw.
Bigos można też w porcjach zamrozić lub poddać pasteryzacji (zagotować w słoikach).
Zachęcam Was do gotowania bigosu właśnie jesienią i zimą: to bogactwo białka, witamin i składników wzmacniających odporność. A tutaj przeczytacie, jak zadbać o odporność w celiakii :)
Wspomniałam, by użyć kapusty bez glutenu. Ktoś może spyta: a skąd w kapuście kiszonej gluten? Oto kilka możliwości:
Dlatego podczas zakupu kapusty kiszonej na targu trzeba wypytać sprzedawcę o szczegóły produkcji, a w sklepie warto zwrócić uwagę na producenta (w Internecie można sprawdzić, czy ta sama firma produkuje np. krokiety lub pierogi - jeśli tak, to ryzyko zanieczyszczenia glutenem jest bardzo duże)
Istnieje też kapusta kiszona (biała i czerwona) oznaczona jako bezglutenowa - to marka KOWALEWSKI. Słoiczki z kapustą są do kupienia w niektórych hipermarketach (np. Carrefour), w sklepikach eko, w bezglutenowych sklepach internetowych (np. Friendly Food), a także wysyłkowo w sklepie firmowym producenta (link poniżej).
KOMENTARZE