Blog

Przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie bez mąki gryczanej - z kuchni Bezglutenowej Mamy

07/01/2024

Przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie bez mąki gryczanej - z kuchni Bezglutenowej Mamy

07/01/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie bez mąki gryczanej - z kuchni Bezglutenowej Mamy

Każda chwila jest dobra na zmianę stylu życia i odżywiania. Wystarczy trochę wiary i mały krok, by zacząć. Jesteś gotowa?

Jednym z pomysłów jest odstawienie białego puszystego chleba bezglutenowego i przejście na bezglutenowy chleb na zakwasie, z mąk jednorodnych, pełen zdrowia i wartości odżywczych. 

To chleb godny miana "najlepszy chleb bezglutenowy na świecie :)"

Ale aby go upiec, trzeba poznać kilka tajników i z wyprzedzeniem wyhodować zakwas. Sprawa nie jest prosta, ale warta zachodu, zapewniam!

Od wielu lat udoskonalam stare i tworzę nowe receptury, a dziś przychodzę z przepisem bezcennym dla osób, które nie lubią mąki gryczanej. 

Oto nowy przepis na mięciutki chleb bezglutenowy na zakwasie, bez mąki gryczanej - prosto z kuchni Bezglutenowej Mamy. Tylko naturalne składniki, a mimo to jest puszysty i sprężysty.

W mojej książce znajdziesz szczegółowy poradnik o zakwasie i chlebie na zakwasie
Poznaj wszystkie sekrety, jak upiec pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie

Potrzebujesz formę keksówkę o wymiarach około 30 cm x 10 cm lub dwie mniejsze. Wszystkie użyte mąki muszą być opisane jako bezglutenowe. 

Składniki

  • zaczyn przygotowany 12 godzin wcześniej (instrukcja poniżej)
  • 100 g mieszanki naturalnej na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 50 g mąki amarantusowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g inuliny z cykorii
  • https://sklep.piecprzemian.com.pl/
  • 40 g błonnika psyllium
  • 40 g pestek (słonecznik, siemię, dynia - do wyboru)
  • 2 łyżki soli
  • 150 g suszonych pomidorów (pokrój je przed dodaniem do ciasta na chleb)
  • około 550- 650 letniej wody
  • 5 łyżek oleju

Jeśli chcesz uzyskać dobrze wypieczoną, chrupiącą skórkę, przygotuj białko jaja do posmarowania wierzchu chleba przed pieczeniem. 

Składniki zaczynu (nie mylić z zakwasem na chleb)

  • 250 g wyrośniętego zakwasu chlebowego (przepis poniżej)
  • 100 g ryżowej mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki teff
  • około 200 ml letniej wody
Dowiedz się krok po kroku, jak przygotować zakwas bezglutenowy na chleb
najlepszy chleb bezglutenowy na zakwasie zdrowy

Wykonanie zaczynu

  • Od chwili przygotowania zaczynu cały proces będzie trwał około 16 godz.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki (rózgą lub łyżką).
  • W razie potrzeby dodaj troszeczkę wody lub mąki ryżowej.
  • Ma powstać gęsta masa: nie zbita, ale i nie płynna.
  • Owiń szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni na około 12 godzin.
jak upiec chleb bezglutenowy na zakwasie bez maki gryczanej

Po dwunastu godzinach możesz przystąpić do dalszej pracy. 

Wykonanie chlebowego ciasta

  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W dużej misce połącz wszystkie suche składniki.
  • Dodaj zaczyn, który rósł przed 12 godzin.
  • Wlej wodę (na początek 550 ml) i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) około 5-7 minut.
  • Pod koniec dodaj olej i suszone pomidory.
  • Odczekaj 5 minut i mokrą dłonią sprawdź konsystencję ciasta. Nie może być ciężkie i gliniaste. Jeśli takie jest, dodawaj jeszcze porcjami wodę.
  • Trudno podać precyzyjnie ilość wody, bo suche składniki za każdym razem będą inaczej ją chłonąć. Trzeba nauczyć się konsystencji. Trening czyni mistrza.
  • Ciasto przełóż do keksówki, powinno zająć około 3/4 a nawet 4/5 wysokości formy.
  • Mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię i, jeśli chcesz, posmaruj rozkłóconym białkiem jaja.
  • Wstaw na około 3 godziny do piekarnika ustawionego na około 50-80 stopni C. W środku ma być przyjemnie ciepło, a nie gorąco.

Nie zrażaj się niepowodzeniami. Pieczenie chleba bezglutenowego na zakwasie to trudna sztuka, wymaga prób i błędów. Ale warto! Wszystkie możliwe niepowodzenia opisałam w książce.

chleb bezglutenowy na zakwasie przepis bezglutenowej mamy

Pieczenie

  • Po trzech godzinach garowania (rośnięcia) ciasto powinno urosnąć około 1 cm i delikatnie się zaokrąglić (jak na zdjęciu obok).
  • Nie wyjmując foremki z piekarnika, ustaw 250 st C, grzałka termoobieg.
  • Po około 20 minutach zmniejsz temperaturę do 230 st. C.
  • Jeśli lubisz mocno przypieczoną skórkę, zostaw termoobieg. Jeśli nie - ustaw górę - dół.
  • W sumie czas pieczenia powinien trwać 60 minut.
  • Po tym czasie wyłącz piekarnik, a po około 15 minutach uchyl drzwiczki.
  • Chleb z formy wyjmij delikatnie, ustaw na metalowej kratce.
  • Krój po całkowitym wystudzeniu.

Przechowuj e bawełnianej ściereczce, w temperaturze pokojowej. W tych warunkach zachowa świeżość przez tydzień.

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                               👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to
bezglutenowa mama na buy coffee


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się