Blog

6

Przepis na ciasto panettone bezglutenowe na Boże Narodzenie

15/12/2019

Przepis na ciasto panettone bezglutenowe na Boże Narodzenie

15/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Stwierdzam, że osławione, włoskie panettone to w polskim wydaniu po prostu keks, tyle że na drożdżach ;) Po tym jak Incola wypuściła na rynek pierwsze polskie panettone bezglutenowe, postanowiłam popracować nad przepisem na to ciasto w w domowym wydaniu. Posiłkowałam się przepisem ze strony internetowej włoskiego producenta gluten-free, ale z uwagi na własne doświadczenia i niedostępność pewnych surowców, stworzyłam swoją uproszczoną wersję bezglutenowego panettone. Początkowo sądziłam, że nie ma sensu długi proces wyrastania ciasta, ale… po kolejnych wypiekach i eksperymentach mam pewność, że to jednak ma znaczenie. Otóż ciasto na panettone bezglutenowe (lub jak kto woli drożdżowy keks bezglutenowy) ma sobie powoli rosnąć, w wersji skróconej – 9 godzin, a w wersji dla zapominalskich – nawet 30 – 40 godzin. Tak, wiem co mówię, bo zazwyczaj mój zaczyn na panettone bezglutenowe musiał spędzić w lodówce znacznie więcej czasu, niż zakładał oryginalny przepis. Efekt jest taki, że bezglutenowe panettone, którym obczęstowałam bliższych i dalszych znajomych z celiakią, zdobyło najwyższe noty i wszyscy prosili o przepis. Zatem – specjalnie na bezglutenowe Boże Narodzenie przekazuję przepis na panettone bezglutenowe by Bezglutenowa Mama. 

Składniki na zaczyn

  • 100 g mieszanki do wypieku pieczywa bezglutenowego
    użyłam Mix B
  • 140 g mleka
  • 6 g świeżych drożdży
  • 10 g miodu
    użyłam gryczanego, ale może być dowolny

Przygotuj zaczyn na bezglutenowe panettone

  • przygotuj zaczyn: mikserem (haki) zmieszaj mix B oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku z miodem
  • przykryj miskę talerzykiem i wstaw na pięć godzin (u mnie czasem trwa to 2-3 dni – gdy nie mam czasu na pieczenie) do lodówki

Składniki na ciasto na domowe panettone bezglutenowe (tortownica około 24 cm)

  • zaczyn przygotowany kilka godzin lub dni wcześniej
  • 200 g mieszanki do wypieku pieczywa bezglutenowego
    użyłam Mix B
  • 100 g mąki gryczanej bezglutenowej lub mix B
  • łyżeczka błonnika psylium
    bezglutenowego KLIK
  • szczypta soli
  • 140 g masła miękkiego
  • 120 g cukru
  • 5 jaj
  • 4 łyżki wódki lub whisky
  • 120 g żurawiny suszonej
    bez glutenu, niesiarkowanej
  • 40 g owoców kandyzowanych bezglutenowych
  • 3 łyżki miodu
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
    lub suszona skórka cytrynowa bezglutenowa

Jak przygotować domowe bezglutenowe panettone?

  • do zaczynu dodaj mąkę z solą i wymieszaj łyżką
  •  w osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę (około 5 minut)
  • do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę z zaczynem
  • następnie dodawaj porcjami masło i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przynajmniej 5 minut, by dobrze napowietrzyć ciasto na domowe panettone bezglutenowe
  • ciasto przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na około godzinę
  • umyj żurawinę i rodzynki, dodaj do ciasta wraz z owocami kandyzowanymi, wódką i skórką cytrynową
  • ciasto ponownie wyrób mikserem (haki) przez około 2-3 minut
  • przełóż je do specjalnej formy do panettone lub  – tak jak ja – do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, a boki posmarowane masłem i obsypane bułką tartą)
  • wygładź łyżką namaczaną w oleju i przykryj folią spożywczą
  • ciasto na bezglutenowe panettone odstaw ponownie na 4 godziny do wyrośnięcia – w tym czasie niemal podwoi objętość

Pieczenie i studzenie panettone bezglutenowego

  • piekarnik nastaw na 150 stopni C (góra dół), na spód wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze w piecu
  • piecz ciasto przez przez około godzinę w tej temperaturze, jeśli będzie się zbytnio przyrumieniać – przykryj je folią aluminiową
  • po godzinie zwiększ temperaturę do 180 stopni C i piecz panettone bezglutenowe jeszcze przez około kwadrans – to tzw. suchego patyczka
  • zostaw ciasto jeszcze przez kilka minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
  • wystaw je na drewnianą deskę, ale nie wyjmuj z formy przez około 1-2 godziny
  • po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem, choć nam smakowało bez żadnych dodatków

Czy bezglutenowe panettone czerstwieje tak szybko, jak zwykłe ciasto drożdżowe bezglutenowe?

Początkowo sądziłam – i nawet  napisałam o tym na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK – że to panettone bezglutenowe czerstwieje tak samo szybko jak zwykłe drożdżowe ciasto bezglutenowe. Jaki więc sens zadawać sobie tyle zachodu z wielogodzinnym i kilkuetapowym rośnięciem ciasta? Zmieniłam zdanie, gdy dopracowałam przepis i upiekłam jeszcze z sukcesem dwa panettone bezglutenowe. Ono jest doskonałe! Wielogodzinne rośnięcie ma sens, bo panettone ma dzięki temu delikatną strukturę, jest bardzo miękkie, a czerstwieje zdecydowanie później, niż zwykłe ciasto drożdżowe bezglutenowe.

Najlepiej je przechowywać w lnianym worku do pieczywa lub owinięte bawełnianą ściereczką. Nawet, jeśli odkrojona część lekko sczerstwieje, można ten kawałek odgrzać w piekarniku (5 minut, 180 stopni C). Domowe panettone bezglutenowe można również mrozić. Rozmraża się je w temperaturze pokojowej lub podpieka przez kilkanaście minut w 150 stopniach C. 

KOMENTARZE (6)

Lena 29/12/2019 21:05
Jako italiofanka :) w tym roku nie moge jeść takich rzeczy, ale robiłam w zeszłym roku, też z mixa B, robiłam wg orginalnego włoskiego przepisu, gdzie kilka razy odstawiasz do wyrosnięcia, mieszasz itd i... spaliłam mikser, ale ciasto nawet prawdziwy włoch pochwalił. Przepis praktycznie identyczny do Twojego, tylko wyrabianie dłuższe i nie miałam formy do babki, zrobiłam z tortownicy plus papier dokoła wysoko rozłożony
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 29/12/2019 21:19
Ha - też robiłam w tortownicy :) Moja babka jest tydzień świeża - naprawdę, ciągle można ją jeść bez odpiekania :) Skoro Włoch pochwalił, to jesteś mistrzynią :) I ja muszę jakiemuś wysłać do oceny :)
Justyna 21/12/2019 11:49
A czy wyjdzie z mlekiem kokosowym i olejem? U nas jeszcze alergia na bmk...
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 29/12/2019 21:18
Justyno - wyjdzie, ale podejrzewam, że nieco krócej będzie tak świeże i wilgotne, ale na pewno będzie pyszne :)
Monika 17/12/2019 14:13
Czym zastąpić błonnik psylium?
Bezglutenowa Mama 19/12/2019 07:45
Moniko, możesz go pominąć - piekłam bez i też jest OK :) Błonnik zwiększa nieco wilgotność wypieku i strukturę, ale nawet nie zauważysz, że go nie ma w cieście :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się