Gryczane naleśniki bezglutenowe 100% z mąki gryczanej, bez dodatku skrobi, są zdrowe i nigdy się nie znudzą, bo codziennie można je podawać z innymi dodatkami. Poznajcie przepis Bezglutenowej Mamy - bez miksów i wymyślnych składników. Sama prostota!
Jeśli chcecie zdrowo karmić domowników, zaproponujcie im gryczane naleśniki bezglutenowe z mięsem, szpinakiem, pieczarkami lub pieczonymi warzywami. Tak naprawdę te naleśniki można faszerować dowolnymi dodatkami i tym, co znajdziecie w lodówce. To pomysł na pyszny obiad bezglutenowy lub na kolację.
Bezglutenowe naleśniki z samej mąki gryczanej są genialne: elastyczne, mięciutkie, pyszne i delikatne w smaku. Sama w to nie wierzyłam!
Jeśli chcecie nieco złagodzić smak gryki, 20 g mąki gryczanej zastąpcie skrobią tapiokową i ewentualnie dodajcie trochę płynu - ale to zdecydujecie samodzielnie, jeśli zauważycie, że ciasto jest zbyt gęste i naleśniki źle się smażą. Z dodatkiem tapioki też są elastyczne i mięciutkie i nieco jaśniejsze. Nie jest zabronione zastąpienie tapioki mąką ziemniaczaną, ale wtedy stracimy nieco elastyczności. Naleśniki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 24 godziny. Talerz trzeba jednak przykryć szczelnie folią spożywczą, by nie wysychały.
Naleśniki bezglutenowe można przygotować z wielu różnych mąk, mixów, gotowych mieszanek naleśnikowych. W XXI wieku jest tak ogromny wybór produktów i przepisów, że osoba z celiakią może codziennie jeść smacznie, zdrowo, różnorodnie, kolorowo. Na diecie bezglutenowej naprawdę nie musimy sobie niczego odmawiać, a wręcz przeciwnie: poznajemy nowe smaki, składniki, przepisy. Wiele receptur znajdziecie na moim blogu, w zakładce PRZEPISY.
KOMENTARZE