Blog

Przepis na WALENTYNKI. Bezglutenowa tarta czekoladowa z porzeczkami. Zdobywa każde serce!

07/02/2025

Przepis na WALENTYNKI. Bezglutenowa tarta czekoladowa z porzeczkami. Zdobywa każde serce!

07/02/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 90 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Średnio drogie

Rzuca na kolana, zdobywa każde serce: czekoladowa tarta bezglutenowa z porzeczkami

Przepis na WALENTYNKI 💌 👨‍❤️‍👨Ta bezglutenowa tarta czekoladowa jest nieziemska, luksusowa, rzuca na kolana i zdobywa każde serce, ja na samą myśl dostaję zamglone oczy 👀

Jeszcze nikt nie przeszedł obojętnie, to ciasto bezglutenowe jest naprawdę wyjątkowe! Potrzebne są proste składniki i forma do tarty! Naturalna mieszanka Przepyszna Dla Dzieci jest w sklepie internetowym rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu (ona ma nie tylko idealny skład, ale ciasto na tartę świetnie się zagniata, a po upieczeniu jest idealnie kruche, jak pszenne), a wszystko inne kupicie w dyskoncie, ja akurat w Lidl Polska bo mam najbliżej domu.

Komu już bije szybciej serce na myśl o tym deserze? Chodźcie do kuchni, do dzieła!

naturalna mąka bezglutenowa dr żurek bez glutenu

Potrzebna będzie duża forma do tarty 26-30 cm średnicy, dodatkowo łyżeczka masła i łyżka bezglutenowej bułki tartej

Składniki ciasta

  • 220 g naturalnej mąki bezglutenowej Przepyszna Dla Dzieci od Dr Żurek Bez Glutenu
  • 80 g mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w młynku do kawy
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g kakao
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 6 żółtek (u mnie od kur z wolnego wybiegu)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z wanilią
Tu kupisz naturalne mieszanki bezglutenowe z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu
najlepsze ciasto bezglutenowe przepis
Poznaj inne moje przepisy bezglutenowe na Walentynki

Składniki nadzienia tarty czekoladowej

  • słoik dżemu porzeczkowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g deserowej czekolady bez glutenu
  • 50 g miękkiego masła
  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 120 g serka mascarpone
  • opcjonalnie do dekoracji: świeże maliny

Wykonanie ciasta

  • Do miski wsyp suche składniki tarty: mąkę i mielone migdały, sól, cukier puder (i opcjonalnie cukier z wanilią), wymieszaj
  • Wlej żółtka i dodaj posiekane masło, zagnieć; gdy jest zbyt suche, dodaj 1-2 łyżki bardzo zimnej wody
  • Ciasto uformuj na płasko, w kształt koła i owiń szczelnie folią spożywczą
  • Wstaw do lodówki na około godzinę, aż stwardnieje
  • Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy, wylep spód i brzegi; ewentualny nadmiar ciasta przeznacz na kruche ciasteczka
  • Spód nakłuj w wielu miejscach widelcem, wstaw na 15 minut do zamrażarki
  • Nastaw piekarnik: 180 stopni C, grzałka góra-dół
  • Piecz tartę około 20 minut, ostudź

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wykonanie nadzienia

  • Dżem gotuj przez kilka minut na małym ogniu, żeby zgęstniał
  • 250 ml śmietanki podgrzej w rondlu, wsyp połamaną czekoladę, a gdy powstanie jednolita masa, dodaj masło; wymieszaj łyżką, w razie potrzeby zblenduj
  • Gorący dżem wyłóż na ostudzoną tartę, zostaw w temperaturze pokojowej
  • Gdy dżem zastygnie, nałóż ganasz czekoladowy, rozprowadź równomiernie
  • 120 ml śmietanki ubij na sztywno, porcjami dodawaj mascarpone i mieszaj na najmniejszych obrotach miksera

Masą śmietanową udekoruj tartę Wstaw do lodówki na około godzinę. Smacznego! Czekoladowa tarta bezglutenowa z porzeczkami jest gotowa na Walentynki!

ciasto bezglutenowe na walentynki

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się