Blog

Przepis na wegańskie ciasto bezglutenowe a'la murzynek

08/05/2024

Przepis na wegańskie ciasto bezglutenowe a'la murzynek

08/05/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis dla restauracji: wegańskie ciasto bezglutenowe a'la murzynek

Przepis na wegańskie ciasto bezglutenowe a'la murzynek stworzyłam specjalnie dla restauracji, w której prowadziłam szkolenie o diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. 

Wegańska dieta bezglutenowa nie jest łatwa, trzeba mieć różne zamienniki, ale z odrobina wiedzy można stworzyć kulinarne cuda. 

To ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła, a mimo to smakuje jak klasyczny murzynek!

Dlatego z przyjemnością się nim tutaj dzielę. Oto przepis na wegański murzynek bezglutenowy, chodźcie o kuchni :) 

Składniki (forma około 20 x 20 cm)

wegańskie bezglutenowe ciasto murzynek

Wegański bezglutenowy murzynek smakuje identycznie, jak pszenne ciasto o tej samej nazwie!

Wykonanie

  • Piekarnik nastaw na 180 st C, góra - dół
  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj margaryną
  • Wymieszaj suche składniki: mix for Cake Balviten, proszek i sodę, cynamon i kakao
  • W dużej misce ubij margarynę na puszystą masę (około 5 minut)
  • Dodaj cukier i dalej ubijaj przez 2-3 minuty
  • W osobnej misce ubij zastępnik jaja z 200 ml napoju - ubijaj około 5 minut, aż znikną grudki, wlej do dużej miski
  • Porcjami dodawaj przesiane suche składniki i miksuj na wolnych obrotach
  • Dodaj powidła i pozostałe 100 ml napoju
  • Wyrabiaj mikserem przez 1 minutę
  • Przełóż masę do formy, łyżką wyrównaj powierzchnię
  • Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka

Wyjmij ciasto z formy i wystudź na drewnianej deseczce. Udekoruj cukrem pudrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Smacznego! 

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się