Moje bezglutenowe przepisy są często polecane przez ogólnopolskie i regionalne portale czy radia, ale i przez gazety w wydaniu papierowym. Niedawno przepis bezglutenowy na szakszukę wydrukowała Witryna Śmigielska, wydawana przez samorząd.Dziennikarzom zależało na tym, by mieszkańcy ich gminy również spróbowali bezglutenową kuchnię. Tym bardziej, że w każdym mieście czy wsi jest osoba z celiakią lub na diecie bezglutenowej.
Gdy wydawca gazety poprosił o przepisy bezglutenowe dla swoich czytelników, uznałam, że najlepiej pokazać proste danie, które nie wymaga skomplikowanych, trudno dostępnych składników. Wybór padł na szakszukę – pożywne i zdrowe danie na bazie cebuli, czosnku, masła, jaj, koncentratu pomidorowego i zieleniny. To danie można serwować na śniadanie lub kolację, ale i na obiad – z kaszami bezglutenowymi, z makaronem, a nawet z pieczywem bez glutenu. Łatwo przyrządzić szakszukę, tym bardziej, że jest naturalnie bezglutenowa.
Warto publikować w różnych miejscach przepisy bezglutenowe – w ogólnopolskich i regionalnych wydawnictwach. Dzięki temu odczarowuje się mit, iż dieta bezglutenowa jest niesmaczna, a celiakia to życiowa tragedia 😉
KOMENTARZE