Blog

Relacja z bezglutenowego pikniku 2017 w Lesznie

14/06/2017

Relacja z bezglutenowego pikniku 2017 w Lesznie

14/06/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Trudno zawrzeć w kilku słowach wszystko, co działo się na tegorocznym bezglutenowym pikniku w Lesznie, czyli na I Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej. Ale jedno jest pewne: w sobotę, 10 czerwca, wielkopolskie Leszno na kilka godzin stało się bezglutenową stolicą Polski. W całym kraju nie ma drugiej takiej imprezy dla dorosłych na diecie bezglutenowej ani dla bezglutenowych rodzin. Oto parę zdań podsumowania i bogata galeria zdjęć w obiektywie fotografika Bogdana Marciniaka. 

Uczestnicy nie tylko z Polski

Po raz kolejny potwierdziło się, że żadna odległość nie jest kłopotem, by spotkać się na pikniku u Bezglutenowej Mamy. Na I Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej 10 czerwca w Lesznie bawiło się i uczyło niemal 400 osób. Dotarli do nas mieszańcy regionu leszczyńskiego, ale również z bliższych i dalszych stron: z Zielonej Góry, Wrocławia, Poznania, Legnicy, Strzegomia, Jawora, Łodzi, Rzeszowa, Katowic, a nawet Berlina. Przybyli również czołowi producenci żywności bezglutenowej: z Poznania, Krakowa, Katowic, Wrocławia, Gdańska, a także miejscowi producenci produktów gluten-free: ZMW Kaminiarz oraz SmakMak.  To jedyne takie wydarzenie w kraju: pod gołym niebem, w urokliwej scenerii przyrody, kilkaset osób na diecie bezglutenowej bawiło się, uczyło, integrowało, poznawało nowe produkty i przepisy, niezbędne w tej leczniczej diecie.

Wykłady specjalistów

Ważnym punktem programu I. Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej były wykłady specjalistów. Wykład „Jak świadomie żyć z celiakią? Monitorowanie diety bezglutenowej” zaprezentował Marek Witkowski, doradca medyczny i diagnosta z Euroimmun DNA. Wykład „Mikrobiota jelitowa, czyli narząd bakteryjny w zdrowiu i celiakii” wygłosiła Karolina Wajnor, przedstawiciel medyczny z SanProbi. Z kolei Martyna Marciniak, dietetyk kliniczny i sportowy (Uniwersytet Medyczny Poznań), opowiedziała o tym, jak się zdrowo odżywiać na diecie bezglutenowej i jakich unikać błędów żywieniowych. Natomiast Krzysztof Szajkowski z firmy Celiko przedstawił historię pierwszego w Polsce producenta żywności bezglutenowej. 

Bezglutenowe hot-dogi …

Na I. Wielkopolskim Dniu Diety Bezglutenowej nie zabrakło bezglutenowych pyszności zarówno dla bezglutenowych dzieci, jak i dla dorosłych na diecie bezglutenowej.  Wszystko, absolutnie wszystko było bezglutenowe i dla uczestników dostępne nieodpłatnie (wyjątek: bezglutenowa kiełbasa z grilla dla dorosłych). Na stoiskach producentów żywności bezglutenowej pojawiło się mnóstwo smakołyków do degustacji. Niekwestionowanym hitem były bezglutenowe hot-dogi, które serwowała nam ze specjalistycznego wózka Ania, mama bezglutenowego Przemka. Ogromnym powodzeniem cieszyły się bezglutenowe zapiekanki na stoisku firmy Balviten. Wierzcie lub nie, ale bezglutenowe dzieci, zajadające hot-doga w oryginalnym papierku, ciepłego i pysznego, czuły się jak królowe i królowie… Na pniu schodziły także bezglutenowe flaczki oraz chlebem z bezglutenowym smalcem i ogórkami kiszonymi – dostępne na stoisku firmy SmakMak. Do degustacji trafił też bezglutenowy chleb i bułki, upieczone podczas pokazu kulinarnego Bezglutenowej Mamy – przygotowane na bazie mixu vitalnego jasnego Glutenexu oraz mąk naturalnych. Ponieważ Bezglutenowa Mama promuje zdrowe jedzenie, uczestnicy pikniku mogli skosztować także świeżych surówek oraz warzyw bez chemii, na co dzień uprawianych w szkolnej pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie. Surówki przygotowali uczniowie, pod okiem nauczycielki Mirosławy Karpińskiej.

Punktem kulminacyjnym dla wszystkich uczestników były bezglutenowe lody Grycan oraz sorbety, serwowane w bezglutenowych waflach z firmy Miran. Były idealnym zwieńczeniem wszystkich pyszności, dostępnych na bezglutenowym pikniku w Lesznie. 

Wszystko, wszystko bezglutenowe

Jakie inne smakołyki można było poznać na stoiskach producentów bezglutenowej żywności? Co serwowali inni wystawcy?

Bezglutenowa Piekarnia HERT z Wrocławia: muffnki, trzy rodzaje świeżego bezglutenowego chleba, brownie bezglutenowe i babkę piaskową;

Firma BEZGLUTEN:  ciasteczka i pieczywo z nowej linii Gluten Free Life;

CELIKO: niesłabnącym powodzeniem cieszyły się batony z owoców liofilizowanych Frupp (truskawkowy, malinowy, wiśniowy);

GLUTENEX: bezglutenowe ptasie mleczko, ciasteczka owsiane z masłem, kruche herbatniki;

Italimport: organiczne dżemy, słodycze marki ZeroGrano, bezglutenowe konfitury owocowe, i hit: NOCCIOLATA – organiczny krem z orzechów i kakao;

KAMINIARZ – kilka rodzajów boczku bezglutenowego i innych bezglutenowych wędlin;

MAGROS – producent i dystrybutor bezglutenowych przypraw – przyprawa na grill dodawała smaku kiełbaskom na pobliskim ruszcie;

Schaer – miękki chleb bezglutenowy z dżemem, ciasteczka owsiane, wafelki cytrynowe, czekoladowe muffinki, krakersy, bezglutenowe markizy;

Glutenfree.pl – na stoisku sklepu z Pl. Metziga w Lesznie można było w promocyjnych cenach kupić m. in. produkty Schaer, bezglutenowe ziarna i bezglutenowe bakalie DenverFood, a także świeże pieczywo bezglutenowe Balvitenu;

Atrakcje dla dzieci

Bezglutenowa Mama przygotowała również szereg atrakcji dla dzieci: zabawy z bańkowym czarodziejem, strzelanie z replik broni, warsztaty stolarskie z Pracownią pod Zieloną Kurą z Mórkowa, malowanie buziek, spotkanie ze strażakami z leszczyńskiej straży pożarnej, bezglutenową foto-budkę i pokój zagadek Code Room (cieszył się wielką popularnością). Z kolei gospodarz pikniku – Jakub Puślednik, kierownik pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych zaprosił dzieci z rodzicami na przejażdżki bryczką i zwiedzanie ekologicznej ścieżki edukacyjnej. Ogromnym powodzeniem cieszyły się również spacery po sadzie i po gospodarstwie szkolnym. 

Bezglutenowe zakupy

Uczestnicy bezglutenowego pikniku w Lesznie chwalili sobie możliwość zrobienia bezglutenowych zakupów na stoiskach producentów oraz dystrybutorów.

  • W moim miasteczku nie mam ani jednego sklepu z bezglutenową żywnością. Bardzo się ucieszyłam, gdy okazało się, że na miejscu mogę kupić swoje ulubione, ale i nieznane produkty. No i te ceny! Wszystko było tańsze, niż w marketach czy w sklepach internetowych – relacjonowała Ewa z Wijewa. 

Zadowolenia z kontaktu z osobami na diecie bezglutenowej nie kryli również producenci. Częstowali uczestników łakociami, wypytywali o ich ulubione smaki, ale i wsłuchiwali się w życzenia. A tych przybywa, bowiem coraz więcej dorosłych na diecie bezglutenowej, ale i dzieci, przechodzi na bardziej restrykcyjne diety eliminacyjne. W gronie osób bezglutenowych przybywa uczulonych na ryż, kukurydzę, soję czy grykę i proso. To nowe wyzwania, z którymi muszą się zmierzyć polscy i zagraniczni producenci żywności bezglutenowej. 

Ciekawe nagrody

Udział w pikniku był bezpłatny, ale uczestnicy otrzymali również od producentów wiele upominków (m. in.  bezglutenowy zakwas na żurek, bezglutenowe miseczki waflowe Miran, torby produktów Schaer). Uczestnicy wygrali również atrakcyjne prezenty, ufundowane przez partnerów pikniku i Bezglutenową Mamę.

Główną nagrodą był sprzęt niezbędny w bezglutenowej kuchni: mini-piekarnik do odświeżania bezglutenowego pieczywa, ufundowany przez firmę Glutenex. W puli nagród znalazły się również: toster (również bardzo przydatny w bezglutenowej kuchni), testy do samodzielnego monitorowania diety bezglutenowej z firmy Euroimmun, kosze produktów bezglutenowych z pieczywem, słodyczami, mąkami, ziarnami.

Dzięki hojności partnerów I Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej nikt nie wyszedł od nas głodny czy z pustymi rękoma. 

Dziękuję za pomoc

Organizację I Wielkopolskiego Dnia Diety Bezglutenowej wsparli: prezydent Leszna Łukasz Borowiak, dyrekcja i kadra Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, Bank Spółdzielczy we Wschowie oraz spółka Astromal.

Bezglutenowa Mama składa serdeczne podziękowania Franciszkowi Kaczmarkowi – dyrektorowi Zespołu szkół Rolniczo – Budowlanych w Lesznie, a także nauczycielce – Mirosławie Karpińskiej i kierownikowi pracowni w Lesznie-Grzybowie – Jakubowi Puślednikowi. Organizacja bezglutenowego pikniku była możliwa dzięki ogromnemu zaangażowaniu wolontariuszy – osoby na diecie bezglutenowej oraz rodzice bezglutenowych dzieci bardzo aktywnie włączyli się w przygotowanie i prowadzenie spotkania. Kochani, pięknie dziękuję w imieniu dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Uśmiech  uczestników był dla nas najwspanialszą nagrodą.

Kolejna edycja pikniku – już piąta – odbędzie się w 2018 r. Już teraz zapraszamy do bezglutenowej stolicy Polski – do Leszna!

Bezglutenowy piknik w obiektywie Bogdana Marciniaka

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się