Teraz jest dobry moment na naukę pieczenia chleba bezglutenowego na zakwasie. Siedzimy w domu i mamy więcej czasu, na dodatek musimy budować odporność, by oprzeć się koronawirusowi. A chleb bezglutenowy na zakwasie to bogactwo probiotyków i naturalne lekarstwo na wiele przypadłości. Na blogu zamieściłam już rozmaite przepisy na chleb bezglutenowy na zakwasie, ale dzisiejsza receptura ma dodatkową zaletę. Otóż jest to ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie, który powstaje wyłącznie ze zdrowych mak jednorodnych o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Jest to zatem chleb wskazany w diecie osoby z celiakią i cukrzycą. Uwierz, że przepis nie jest trudny – jeśli tylko zadasz sobie trud i cierpliwie wyhodujesz w ciągu 4 dni zakwas bezglutenowy na chleb.
Chcę podkreślić, że ten ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie przetestowałam kilkanaście razy – zawsze upiekł się znakomicie i był pyszny. Polubiła go moja Zosia – nastolatka z celiakią. Uwaga: jeśli akurat nie masz jakiejś konkretnej mąki podanej w przepisie, zastąp ją inną – ale zwróć uwagę, by samodzielnie dopasować potem porcję wody. Musisz uzyskać lekką, półpłynną konsystencję – taką, by masa swobodnie (ale nie ekspresowo!) dała się przelać z miski do foremki.
Drugi dzień:
Trzeci dzień
Czwarty dzień:
Dobrzy dietetycy podkreślają, że w diecie bezglutenowej osób z celiakią powinien dominować chleb na zakwasie. Warto poznać tajniki wypieku, zepsuć kilka zakwasów i kilka bochenków (tak, to zupełnie naturalne, że dobre rodzi się w bólach), by potem przez długie lata cieszyć się smakiem prawdziwego chleba bezglutenowego. Własnego, domowego, pachnącego 😍
Więcej o zaletach chleba bezglutenowego na zakwasie przeczytasz w tym wpisie, na samym dole KLIK. A dlaczego warto piec chleb bezglutenowy bez miksów (specjalnych mieszanek), lecz z mąk jednorodnych? Mają niższy indeks glikemiczny, mniej kalorii, więcej wartości odżywczych i są zdrowsze. Po prostu 😍