Blog

2

Szybki przepis na bezglutenowe paszteciki po rosole

03/10/2022

Szybki przepis na bezglutenowe paszteciki po rosole

03/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dawno nie jadłam tak pysznych pasztecików bezglutenowych, ciasto jest po prostu genialnie puszyste!

Bezglutenowe paszteciki "po rosole", ale równie pyszne będą z dowolnym farszem

Paszteciki można jeść tylko na Wigilię? Absolutnie, szkoda w ciągu roku pozbawiać się takiego rarytasu, no i pomysłu na zagospodarowanie mięsa z rosołu. To przecież ważna dziś filozofia "zero waste", czyli nie marnowania żywności. 

Paszteciki bezglutenowe "po rosole" wcale nie muszą mieć farszu mięsnego. Tak naprawdę ciasto drożdżowe można wypełnić farszem warzywnym, z roślin strączkowych, kapustą labo rybą - jak kto lubi. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie dobrego ciasta na paszteciki bezglutenowe. W moim przepisie powstaje ono na bazie niezawodnej mieszanki mix for Bread włoskiej marki Schär, mleka, masła i jajka, ale równie dobrze można zamienić te składniki i upiec wegańskie paszteciki bezglutenowe bez mixów

Zobaczcie na filmie poniżej, jakie to proste. Dodam tylko, że wyrobione ciasto drożdżowe ma rosnąc około 30-50 minut - do czasu, aż niemal podwoi objętość, stanie się puszyste i porowate (czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia). 


Sprawdzony przepis na bezglutenowe paszteciki z kapustą i grzybami na Wigilię


Poznaj przepis na wegańskie paszteciki bezglutenowe bez miksów

KOMENTARZE (2)

Marcz 22/12/2023 16:28
Jeśli chodzi o przepisy to filmik nie jest najlepszym rozwiązaniem... Szczególnie gdy się chce przepis wcielić w życie.
Bezglutenowa Mama 25/12/2023 21:54
Rozumiem, dlatego właśnie gdy wstawiałam filmik, od razu wstawiłam linki do wersji "pisanej" przepisu na paszteciki bezglutenowe :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się