Blog

Szybkie muffinki z amarantusa

27/02/2014

Szybkie muffinki z amarantusa

27/02/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

SONY DSCTłusty czwarte zastał cię bez pączków bezglutenowych, bez ciasteczek, babeczek i czegokolwiek słodkiego? Jeszcze nic straconego. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie pączków, upiecz ekspresowe ciasteczka amarantusowe.

Można je przygotować w mig, pół godziny przed przyjściem dzieci ze szkoły. A więc: do dzieła!

 

 

Składniki:

– 2 szklanki amarantusa ekspandowanego (najlepiej firmy Amarelo lub Szarłat);

– 2 jajka;

– 2 łyżki cukru lub miodu;

– 2 łyżki rodzynek lub żurawiny, daktyli itp.  (niekoniecznie)

– 1/2 łyżeczki sody (niekoniecznie);

– szczypta soli;

 

 

 

mufinki amarantus1Jajka wraz z cukrem/miodem ubij lekko widelcem. Dodaj amarantus, sodę, bakalie i sól. Wymieszaj.  Masa powinna być w miarę jednolita: ani zbyt lejąca, ani zbita. W razie potrzeby dodaj amarantusa lub bakalii albo – do rozrzedzenia – trochę jajka.

Ciasto włóż do papierowych lub silikonowych foremek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15-20 minut, aż się zrumienią.

 

 

 

 

mufinki amarantus

Wyjmij z piekarnika i po paru minutach ustaw na stole.  Prawda, że szybkie i proste? Te ciasteczka zawsze się udają!

Muffinki możemy wzbogacać o składniki, które znajdziemy w kuchennej szafce. Można dodać kawałki orzechów, czekolady, płatki migdałów, wiórki kokosowe, kakao lub karob, cynamon, imbir. Na wierzch muffinek można położyć kleksa z dżemu, powideł, konfitur albo mrożoną borówkę. Twoje bezglutenowe dzieci będą zachwycone! Zapewniam, że te ciasteczka znikną nawet w glutenowych żołądkach!

 

 

Przepis na bezglutenowe ciasteczka pochodzi z mojej ulubionej książki  „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” autorstwa Grażyny Konińskiej i Waldemara Sadowskiego.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się