Blog

Tymiankowe bułeczki bezglutenowe z serem - nigdzie takich nie kupicie!

20/10/2022

Tymiankowe bułeczki bezglutenowe z serem - nigdzie takich nie kupicie!

20/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 80 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Składniki na 12 bułeczek

  • 500 g mieszanki naturalnej na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku bez glutenu
  • 550 ml letniej wody
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 21 g świeżych drożdży)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki tartego sera (mozarella lub żółty itp.)
Poznaj skład i zalety bezglutenowej, naturalnej mieszanki na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu

Wykonanie ciasta

  • do mieszanki wsyp sól, drożdże i tymianek
  • stopniowo wlewaj wodę i miksuj ciasto mikserem (haki) przez 5 minut
  • pod koniec dodaj olej
  • przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30-50 minut, aż ciasto stanie się porowate (zobacz na zdjęciu poniżej)
tymiankowe buleczki bezglutenowe z serem

Formowanie bułeczek

  • na blaszce połóż papier do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 230 stopni C, opcja góra - dół
  • formuj bułeczki i układaj je w odstępach na blaszce
  • jeśli jajko jest dozwolone w Twojej diecie, wierzch możesz posmarować rozkłóconym białkiem
  • wstaw blachę do piekarnika na około 40 minut, piecz do suchego patyczka
  • 3-4 minuty przed końcem pieczenia posyp bułeczki serem
  • studź na metalowej kratce, krój dopiero, gdy bułeczki przestygną
  • gotowe, smacznego!
Poznaj inne przepisy na bezglutenowe bułeczki

Tymiankowe bułeczki bezglutenowe z serem są delikatne w smaku, mięciutkie i puszyste, a spieczony ser bosko chrupie ... To pożywne, sycące pieczywo bezglutenowe bogate w błonnik, tak ważny w celiakii. Kolejną zaletą jest totalnie naturalny skład i brak zamienników glutenu. Bułeczki smakują najlepiej z wytrawnymi dodatkami, choć posmarowane dżemem też byłyby całkiem zjadliwe ;) 

Musicie jednak wiedzieć, że te bułeczki, jak wszystkie wypieki z mieszanek Dr. Żurka, nie są aż tak puszyste i lekkie, jak bułki z popularnych mixów chlebowych Balvitenu czy Dr. Schär. Ich struktura jest podobna do pszenno - żytniej, nieco cięższej i zbitej bułki. Zachwycą dorosłych, świadomych zdrowej diety bezglutenowej.

Dzieci jednak zdecydowanie bardziej lubią "nadmuchane" bułeczki bezglutenowe a'la pszenne. Tak już jest, nie ma co walczyć z wiatrakami. Obserwuję to na co dzień w swoim domu, ale i na koloniach bezglutenowych, przez które rocznie przechodzi ponad 150 osób. Liczby podaję jako dowód, że nic nie wymyślam, tylko piszę prawdę oparta na osobistym doświadczeniu :)

Oczywiście warto proponować dzieciom z celiakią wypieki z naturalnych mieszanek, takich jak Dr Żurek bez glutenu, Pięć Przemian czy Mama Mix. Nie martwcie się jednak, jeśli napotkacie opór. Przyjdzie moment, że dzieci sięgną po coś innego, niż białe bułeczki bezglutenowe ;) 

Inne przepisy z naturalnych mieszanek z piekarni Dr Żurek bez glutenu


tymiankowe bułeczki bez glutenu


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się