Blog

3

Upieczesz tylko raz w roku: wykwintny piernik bezglutenowy, z malinami i marcepanem, bez mleka

30/11/2023

Upieczesz tylko raz w roku: wykwintny piernik bezglutenowy, z malinami i marcepanem, bez mleka

30/11/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 1,5 godz.
Poziom Raczej trudne
Budżet Drogie

Wykwintny piernik bezglutenowy bez mleka - dlaczego tylko raz w roku?

To bezglutenowe ciasto jest drogie, ale upieczesz je tylko raz w roku, więc warto się skusić. Rozpieszcza wszystkie zmysły i zachowuje świeżość bardzo, bardzo długo. 

Oto wykwintny piernik bezglutenowy, z malinami i marcepanem, bez mleka, bez miksów, z mąk jednorodnych. Wyobrażasz sobie aromatyczne, głębokie nuty przypraw korzennych, które idealnie komponują się z bogatym, słodkim marcepanem? Do tego dodaj soczyste, lekko kwaskowate maliny przełamujące słodycz, i kremową, rozpływającą się w ustach czekoladę... 

Przygotowanie wykwintnego piernika bezglutenowego jest również przyjemnością - proces tworzenia tej słodkiej symfonii smaków to wspaniała okazja do eksperymentowania w kuchni, do stworzenia zmysłowego ciasta, które jada się tylko raz w roku.

Pamiętaj: wszystkie składniki sypkie, np. mąki, skrobie i proszek do pieczenia muszą być oznaczone na etykiecie jako BEZGLUTENOWE. 

przepis na wykwintny piernik bezglutenowy bez mleka

Użyj formy o wymiarach około 30 x 10 cm. Wszystkie mąki muszą mieć oznaczenie: BEZGLUTENOWE.

Składniki sypkie

  • 50 g bezglutenowych płatków owsianych (można zmielić płatki owsiane w młynku do kawy)
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 15 g łuski babki jajowatej
  • 20 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki bezglutenowej przyprawy do piernika
  • 150 g cukru
  • 50 g orzechów włoskich lub innych
Tu kupisz bezglutenową mąkę kasztanową marki Incola
swiateczny piernik bezglutenowy bez mleka incola

Składniki płynne

  • 6 jaj (duże, klasa L)
  • 120 g oleju rzepakowego
  • 200 g dobrego dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • DODATKOWO:
  • 400 g dobrego dżemu malinowego (o jak najwyższej zawartości owoców)
  • 400 g masy marcepanowej (jest w Lidlu)
  • około 50 g orzechów lub płatków migdałowych
Tu kupisz bezglutenową mąkę ryżową marki Incola

Składniki polewy

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 30 g miodu
  • 100 g bezglutenowej czekolady deserowej (Goplana)
  • 100 g bezglutenowej czekolady mlecznej (Goplana)
  • 20 g miękkiego masła
Tu kupisz bezglutenowe płatki owsiane marki Incola
przepis na bezmleczny piernik bezglutenowy z marcepanem i malinami

Wykonanie ciasta

  • Posiekaj orzechy i dodaj do powideł/dżemu
  • Do dużej miski wbij jajka.
  • W oddzielnym naczyniu połącz wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nastaw na 180ºC, opcja góra-dół.
  • Ubijaj mikserem jajka, po minucie wsyp cukier. Wyrabiaj, aż powstanie puszysta masa.
  • Wlej sok z cytryny i olej, miksuj przez mniej więcej minutę.
  • Porcjami wsypuj suche składniki i wyrabiaj mikserem, na końcu dodaj dżem malinowy i orzechy.
  • Ciasto przelej do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika.
  • Piecz około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Wyciągnij keksówkę z piekarnika, po 20 minutach delikatni wyjmij z niej ciasto i połóż na metalowej kratce, by ostygło.
Odwiedź nową stronę polskiego producenta bezglutenowego - INCOLA

Przekładanie piernika

  • Wyrównaj piernik, ścinając cienko wierzch. Nie martw się, jeśli nie zetniesz go równiutko.
  • Odwróć spodem do góry i przekrój na trzy równe spody.
  • 400 g dżemu zagotuj w rondelku na małym ogniu, gotuj około 15 minut, aż dżem zgęstnieje. Ostudź i poczekaj, aż dżem zacznie zastygać.
  • Bardzo gęstym dżemem przełóż piernik, lekko dociskając całość.
  • Wstaw piernik na 2-3 godziny do lodówki, dociskając go po bokach oraz z góry, tak aby nie zmienił kształtu.
  • Następnie przygotuj polewę czekoladową.
  • Śmietankę zagotuj z miodem, dodaj połamaną czekoladę.
  • Mieszaj do rozpuszczenia składników.
  • Zestaw rondelek z ognia i dodaj miękkie masło. Wymieszaj i poczekaj kilkanaście minut, aż polewa ostygnie i zgęstnieje.
  • Rozwałkuj masę marcepanową i owiń nią piernik (oprócz spodu). Lekko dociśnij.
  • Udekoruj ciasto polewą, posyp orzechami.
przepisy bezglutenowe na wigilie

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

                                                                                                      👇👇👇👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to


/współpraca reklamowa/


piernik bezglutenowy bez mleka najlepszy przepis

KOMENTARZE (3)

Bezglutenowa Mama 07/12/2023 20:37
Dzięki, że to wyłapałaś! Sama nie wiem, dlaczego to zdanie o masie marcepanowej zniknęło - juz teraz jest, naprawiłam :) Wielkie dzięki :)
Baśka 06/12/2023 21:06
A co z masą marcepanową kupioną zresztą w Lidlu?🤔
Baśka 06/12/2023 20:44
A co z masą marcepanową? Ze zdjęcia wnioskuję, że smaruje się piernik przed polewą ale pewna nie jestem.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się