Blog

1

Wyniki badań na gluten burgera i frytek z Max Burgers

23/02/2022

Wyniki badań na gluten burgera i frytek z Max Burgers

23/02/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Do laboratorium Nuscana pod Poznaniem zawiozłam burgera i frytki kupione w Max Premium Burgers w Krakowie. Zapłaciłam za badania, bo chciałam sprawdzić, czy procedury alergenne, wdrożone przez sieć, są wystarczające, by osoby z celiakią mogły tam zamówić jakiś posiłek. Uwaga: wyniki badań na obecność glutenu dotyczą tylko tych konkretnych, przebadanych dań, kupionych w konkretnej restauracji. Rzucają jednak światło na sytuację w tej sieci i odpowiadają, czy jedzenie bezglutenowe w Max Premium Burgers to szansa czy zagrożenie.

Dlaczego przebadałam frytki i burgera na obecność glutenu?

W styczniu br., za namową znajomych rodzin z celiakią, odwiedziliśmy restaurację Max Premium Burgers w Krakowie (ul. Nowohucka). Mówiono, że lokal jest przyjazny osobom na diecie bezglutenowej, zatem postanowiłam to sprawdzić. Ustaliłam, że jest OK  – poniżej znajdziecie odnośnik do filmiku, który nagrałam na żywo na fejsbuku. Oczywiście menadżer zastrzegł, że nie gwarantuje 100% bezglutenowości, choć dokładają maximum starań, by nie zanieczyścić dań glutenem. I ja to widziałam na własne oczy: starali się tak, jak każda mama się stara, szykując posiłek bezglutenowy w kuchni, w której na co dzień też jest obecny gluten.

Po mojej publikacji na fejsbuku zawrzało w Internecie. Setki osób miało nadzieję, że restauracje tej sieci w całej Polsce tak dbają o klientów z celiakią (choć ja zastrzegłam w relacji, że sprawdziłam tylko jeden, konkretny lokal). Skrzynka e-mailowa Max Burgers zapełniła się pytaniami o bezglutenowość. Uzyskane odpowiedzi były publikowane na różnych grupkach i powielane. No, z odpowiedzi wynikało to, co ja też słyszałam i przekazałam: że sieć NIE GWARANTUJE bezglutenowości. I znów posypały się jakieś komentarze, chyba też na mój temat, ale szczegółów nie znam, bo nie miałam czasu czytać. Napisałam na ten temat obszerny, wyjaśniający artykuł: Czy Max Burgers w Krakowie nakarmi bezpiecznie osoby z celiakią?

Dlatego pomyślałam, że warto zbadać burgera i frytki z Max Premium Burgers: czy zawierają gluten? Oczywiście wynik nie jest miarodajny dla wszystkich restauracji tej sieci, ale pokazuje, że wdrożone procedury mają sens. 

Relacja na żywo na facebooku Bezglutenowej Mamy

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Nie ma glutenu w burgerze i frytkach z Max Premium Burgers

W poniedziałek, 21 lutego wracałam z warsztatów bezglutenowych w pensjonacie Moje Tatry. Po drodze wstąpiłam do Max Premium Burgers w Krakowie i zamówiłam na wynos Original Burger w bułce bezglutenowej oraz małe frytki (Crispy Fries). Nie prosiłam o jakieś specjalne procedury, nie instruowałam pracownika jak ma szykować dla mnie kanapkę. Otrzymaną torbę na miejscu „zaplombowałam” zszywaczem i wstawiłam do samochodu. Następnego dnia zawiozłam torbę do laboratorium Nuscana koło Poznania. Dzisiaj otrzymałam wyniki: w obu daniach nie znaleziono glutenu. 

Przypomnę: produkt jest bezglutenowy wtedy, gdy zawiera poniżej 20 ppm glutenu (20 mg na kilogram). Nuscana wykrywa gluten od poziomu 3 ppm. Stwierdzenie, że nie wykryto glutenu oznacza, że w burgerze i we frytkach jest go poniżej 3 ppm, czyli np. 2, 1 lub 0. Ale to już nie ma znaczenia. Dla nas istotne jest, że specjaliści potwierdzili, że ta kanapka i te frytki są bezglutenowe, a na dodatek nie wykryto w nich glutenu. Nawet, gdyby któryś z produktów miał 7 lub 10 ppm, nadal byłby bezglutenowym i bezpiecznym dla osoby z celiakią. No, gdyby wynik wskazał np. 15 ppm, to już bym się obawiała, gdyż to blisko 20 ppm. 

Jeśli zagmatwałam, piszcie w komentarzach, będę wyjaśniać. Poniżej publikuję oryginalne wyniki badań, scany dokumentów z laboratorium. Badania opłaciłam z własnej kieszeni. To nie pierwsze moje badania, tutaj zobaczcie wyniki badań 33 produktów na zawartość glutenu z grudnia 2021 r. Zobaczcie też wcześniejsze wyniki 20 produktów: KLIK.

Jeść czy nie jeść w Max Premium Burgers?

Cieszę się z wyniku badań na obecność glutenu. Oczywiście to badanie tylko tych dwóch konkretnych produktów i nie ma gwarancji, że za każdym razem uda Wam się zamówić bezglutenowego burgera i frytki. Ale … wdrożone procedury dają nadzieję, że personel jest świadomy  zagrożenia. Czy zatem zamawiać burgery w bezglutenowej bułce w Max Premium Burgers?
 
Hm, wiadomo, że fast foody są niezdrowe. Ale… w podroży, w razie nagłego głodu lub spotkania z rówieśnikami miło jest móc zjeść coś poza domem. To jak to zrobić, skoro pracownik Max Burgers, przy odbieraniu zamówienia zastrzega, że nie gwarantuje bezglutenowości całego dania?
 
1. Nie zamawiaj jedzenia, gdy lokal jest pełen ludzi, bo wtedy personel nie ma czasu na specjalne traktowanie jednego klienta.
2. Powiedz, że masz celiakię.
3. Poproś, by pracownik przygotował wybraną kanapkę (np. Burgers Original) przy odrębnym stanowisku i aby nałożył warzywa z pudełek, nad którymi wcześniej nie szykowano burgerów na pszennych bułkach (ryzyko zanieczyszczenia warzyw okruszkami bułki). Warzywa można nałożyć np. z lodówki, z nienapoczętych pudełek.
 
Jeśli pracownik jest w stanie spełnić te prośby, to ja będę zamawiać tam burgery dla siebie lub dla Zosi. Będę też zamawiać frytki. 
Szczegółowe informacje na temat zamawiania jedzenia bezglutenowego znajdziecie tutaj: KLIK.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (1)

Paweł 23/02/2022 21:10
Super :-) Zawsze to jakaś alternatywa. Dzisiaj podczas wycieczki do Warszawy córka namawiała na MaxBurgera, ale powiedziałem, że poczekamy na wyniki badań Bezglutenowej Mamy :-) Córka się ucieszy!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się