Blog

Bezglutenowa zupa krem z zielonych szparagów - wiosenna i pyszna!

23/03/2025

Bezglutenowa zupa krem z zielonych szparagów - wiosenna i pyszna!

23/03/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 30 minut
Poziom Bardzo łatwe
Budżet Dość tanie

Bezglutenowa zupa krem z zielonych szparagów - wiosenna i pyszna!

Zielone szparagi to prawdziwy skarb wiosennej kuchni – delikatne, lekkie i pełne wartości odżywczych.

Jeśli szukasz prostego, a zarazem wykwintnego dania, ta bezglutenowa zupa - krem z zielonych szparagów będzie strzałem w dziesiątkę!

Jest aksamitny, aromatyczny i doskonale komponuje się z chrupiącymi dodatkami, takimi jak grzanki czy prażone pestki. Co więcej, przygotowanie tej zupy zajmuje dosłownie chwilę, a efekt zachwyci zarówno domowników, jak i gości. To idealny sposób na celebrowanie sezonu na świeże szparagi. 

Z uwagi na jakość, najczęściej kupuję najlepsze zielone szparagi marki HAJDUK z Lidla - zawsze są świeże i sprężyste.

Chodź, zobacz ten łatwy przepis na zupę bezglutenową z zielonych szparagów.

Składniki

  • 2 pęczki zielonych szparagów HAJDUK z Lidla
  • 2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (np. pietruszka, koperek) do dekoracji
  • prażone pestki dyni lub grzanki bezglutenowe
najlepsze zielone szparagi hajduk z lidla
Poznaj moje inne przepisy bezglutenowe ze szparagami zielonymi

Wykonanie

  • Umyj szparagi, odetnij 1-2 cm twardych końcówek i pokrój na mniejsze kawałki (około 2-3 cm). Główki szparagów odłóż na bok – będą dodane na końcu
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka i lekko złocista (około 5 minut). Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć
  • Dodaj do garnka pokrojone szparagi (bez główek) i ziemniaki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu
  • Wlej bulion warzywny do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie
  • Blenderem zmiksuj zupę na gładki krem
  • Wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dodaj odłożone wcześniej główki szparagów i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż główki będą miękkie, ale nie rozgotowane
  • Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku

Jeśli chcesz, możesz dodać świeże zioła na wierzch zupy przed podaniem. Świetnie sprawdzą się też bezglutenowe grzanki lub prażone pestki dyni, a żeby było jeszcze prościej - podaj kromki chleba bezglutenowego.

zupa bezglutenowa szparagi hajduk

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się