Blog

Hit! Przepis na rustykalne bułki bezglutenowe - puszyste i zdrowe

11/03/2025

Hit! Przepis na rustykalne bułki bezglutenowe - puszyste i zdrowe

11/03/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 20 godzin
Poziom Średnio trudne
Budżet Dość tanie

Jak z najlepszej piekarni! Rustykalne bułki bezglutenowe

Takich bułek bezglutenowych nie kupisz! Chrupiące, lekkie i tak smaczne, że nie uwierzysz, że to bułki bezglutenowe!

Oto rustykalne ciabatty bezglutenowe, czyli razowe bułki bezglutenowe, puszyste i zdrowe👍 Zapisz koniecznie Robimy! Choć cały proces wydaje się długi, to tak naprawdę pracy jest tyle samo, co przy zwykłych bułkach.

A jeśli jednak nie masz czasu lub jeszcze nie wierzysz w swoje umiejętności w kuchni bez glutenu, rustykalne bułki bezglutenowe możesz kupić jednym kliknięciem, w firmowym sklepie internetowym marki Schär

SKŁADNIKI ZACZYNU

  • 120 g razowej mąki bezglutenowej Mix It Dunkel Rustico marki Schär (kupisz przez Internet lub w marketach)
  • 1/4 łyżeczka suszonych drożdży bez glutenu
  • około 180 ml gazowanej wody
Wolisz jasne bułki bezglutenowe? Oto przepis na bułeczki ekspresowe!

SKŁADNIKI CIASTA

  • zaczyn
  • 500 g razowej mąki bezglutenowej Mix It Dunkel Rustico
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 g drożdży suszonych bez glutenu (u mnie Drożdże Babuni)
  • około 700 ml gazowanej wody
  • 4 łyżki oleju
razowe bulki bezglutenowe puszyste przepis

WYKONANIE ZACZYNU

  • wymieszaj wszystkie składniki zaczynu mikserem (haki) przez 3-4 minuty
  • zaczyn powinien być elastyczny; jeśli jest zbity, dodaj kilka łyżek wody i wymieszaj
  • przykryj miskę folią spożywczą i wstaw około 16 godzin do lodówki
Zobacz poradnik, jak upiec bułki bezglutenowe

Wykonanie ciasta i formowanie

  • po 16 godzinach zaczyn przełóż do dużej miski
  • dodaj suche składniki ciast, wymieszaj
  • stopniowo wlewaj wodę i przez 4-5 minut wyrabiaj ciasto robotem (haki), pod koniec dodaj olej
  • ciasto ma mieć elastyczną konsystencję
  • przykryj miskę morką ściereczką i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce
  • stolnicę obsyp mąką Dunkel Rustico i przełóż ciasto
  • rozwałkuj kilkukrotnie, podziel na 9 kwadratów
  • każdą porcję ciasta rozwałkuj i zwiń - jak na filmiku
  • układaj razowe bułki bezglutenowe w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut
  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, góra-dół
  • piecz bułki około 30 minut

Nie dasz rady upiec? Możesz je kupić!

Zapewniam, że te rustykalne bułki bezglutenowe zachwycą Was niezwykle chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem i smakiem ciekawszym, niż zwykłe bułeczki.

To zasługa długiej fermentacji w chłodnym miejscu. Razowe pieczywo warto włączać do diety bezglutenowej, bo ma dużo błonnika.

Nie lubisz piec? Możesz kupić gotowe bułeczki razowe, to ciabatta rustica Schär (w ich sklepie internetowym - link poniżej).

Nie dasz rady upiec? Możesz je kupić!
Tu możesz kupić razowe miękkie bułki bezglutenowe marki Schär

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

ZOBACZ TO NA FILMIKU PONIŻEJ

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się