Blog

Nasi ambasadorzy

18/02/2016

Nasi ambasadorzy

18/02/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

warsztatay uczniowie piatek (13)Uczniowie kilku klas Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze wzięli udział w szkoleniu na temat celiakii i diety bezglutenowej.

Przyszli kucharze i kelnerzy poznali podstawowe zasady bezglutenowego żywienia, wzięli też udział w warsztatach kulinarnych. Projekt jest efektem współpracy szkoły z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

warsztatay uczniowie piatek (15)Bezglutenowe warsztaty dla uczniów odbyły się w piątek, 12 lutego, w ramach szkolnego projektu promującego zdrowe odżywianie wśród młodzieży.

Jeśli w przyszłości będziecie zawodowo zajmować się żywieniem innych, najpierw sami musicie poznać zasady zdrowego odżywiania i różne diety niezbędne w leczeniu osób chorych – tak Grażyna Hoszowska-Wojtkiewicz, wicedyrektor szkoły, wyjaśniała uczniom cel projektu.

 

warsztatay uczniowie piatek (20)Podczas wykładu uczniowie poznali bezglutenowe produkty, zasady obowiązujące podczas przygotowywania bezglutenowych potraw w miejscach zbiorowego żywienia, a także konsekwencje płynące z niestosowania diety bezglutenowej u osób chorych na celiakię.

Po zakończeniu prezentacji wszyscy uczniowie wypełniali test, który zostanie oceniony przez nauczycieli.

 

warsztatay uczniowie piatek (11)By oswoić młodzież z bezglutenowymi daniami, po wykładzie odbyły się warsztaty kulinarne. Wzięło w nim udział 20 uczniów. Młodzież pracowała na bezglutenowych produktach z międzynarodową licencją Przekreślonego Kłosa, m. in. Schaer, Amarello, Glutenex, Libella, a także na ziarnach Denver Food. Pod okiem instruktora z naszego stowarzyszenia oraz nauczycieli, przygotowali m. in. bezglutenowe bułki i chleb, racuszki kokosowe, danie z amarantusa, pierogi z kaszą jaglaną, naleśniki, drożdżowy przysmak wielkanocny i muffinki.

 

warsztatay uczniowie piatek (23)Uczennice starszych klas samodzielnie modyfikowały przepisy, tworząc niepowtarzalne desery i wypieki. Tak powstało m. in. owocowe śniadanie z amarantusa, zapiekane pod kołderką z białek, cukru pudru i wiórków kokosowych.

Staramy się jak najczęściej oferować uczniów warsztaty i inne zajęcia praktyczne – podkreślają Anna Banasiak-Kazubska i Piotr Dubec, nauczyciele przedmiotów zawodowych w ZSiPZ w Zielonej Górze. – Właśnie podczas takich zajęć młodzież poszerza horyzonty, uczy się samodzielności, nabywa praktyki niezbędnej w zawodach związanych z gastronomią.

Uczniowie, którzy skorzystali z teoretycznych oraz praktycznych zajęć, otrzymają certyfikaty z naszego stowarzyszenia. Dzięki temu zaoferują przyszłym pracodawcom i klientom wiedzę o diecie bezglutenowej. Będą naszymi ambasadorami w restauracjach, szpitalach, kawiarniach, pensjonatach….

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się