Blog

2

Pracujemy resztkami sił

04/08/2016

Pracujemy resztkami sił

04/08/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

4 08 czwartek nowe (18) plaskiePrzyznam, że kolejny dzień warsztatowy daje nam się we znaki. Codzienna, kilkugodzinna i wytężona praca w kuchni robi swoje. Nogi bolą, kręgosłup dokucza, spać się chce… Ale jak dekorujemy takie cudeńka, jak bezglutenowe drożdżówki pełne owoców lata, to mogłybyśmy zostać w kuchni nawet do rana.

4 08 czwartek nowe (14)W kuchni w Willi Wzgórze Poręba już rano powstał dżem malinowy z owoców dostarczonych przez sąsiada. Z kilograma świeżo zerwanych owoców przygotowałam cztery słoiczki malinowego dżemu. Pasteryzowałam je w piekarniku przed wyjazdem na miejski basen w Bystrzycy Kłodzkiej. Gdy wróciliśmy, były schłodzone i powędrowały do walizek.  Ależ będą smakować zimą….

 

4 08 czwartek (2)Na kilka godzin bezglutenowe rodziny rozjechały na wszystkie strony świata. Rodzina bezglutenowego Antka wyruszyła na Śnieżnik, a my pojechaliśmy na basen. Zabraliśmy trochę prowiantu: odpieczony i pachnący chlebek przypominający glutenowe bagiety, a także maliny, borówki i porządna porcję warzyw.  Wiedzieliśmy, że na obiadokolację będzie rarytas, dla którego odtąd niejedna bezglutenowa rodzina zjedzie do Willi Wzgórze Poręba….

 

4 08 czwartek nowe (16)Kilka dni wcześniej przygotowałyśmy bezglutenowy zakwas na żurek (przepis TUTAJ). Dbałyśmy o niego, mieszając dwa razy dziennie i ciesząc się lekko kwaskowym zapachem. Z tego jednego zakwasu nasze gospodynie: Beata i Monika przygotowały dziś na obiad garnek bezglutenowego żurku. W żurku pływała białe kiełbaski bezglutenowe, jajka, ziemniaki i trochę marchewki. Pycha! Aksamitna konsystencja, znakomity smak i zapach, idealny w każdym calu. Smakował wszystkim gościom!

 

4 08 czwartek nowe (18)Po obiedzie w naszej kameralnej kuchni rozpoczęły się właściwe prace. Wyrobiłyśmy ciasto na bezglutenowe drożdżówki (przepis TUTAJ) i przygotowałyśmy mix owocowy: czerwone porzeczki, borówki i brzoskwinie.

Połowę drożdżówek ozdobiłyśmy tym mixem, a połowę – śliwkami. Gdy ciasto urosło, uformowałyśmy drożdżówki i dekorowałyśmy je, dodatkowo posypując bezglutenową kruszonką.

 

4 08 czwartek nowe (1)W przerwach między dekorowaniem i pieczeniem drożdżówek upiekłyśmy jeszcze trzy bochenki bezglutenowego chleba i nakarmiłyśmy nasze bezglutenowe dzieci drożdżowymi pampuchami bezglutenowymi – oczywiście polanymi sosem malinowy, z owoców z okolicy. Potem mój Antek poprosił o ugotowanie kukurydzy, a już po zmroku bezglutenowi ojcowie rozpalili ognisko, które właśnie skrzy się wesoło na nastrojowo podświetlonej łące.

 

Zdjęcia z bezglutenowych warsztatów w Willi Wzgórze Poręba (czwartek, 4 sierpnia):

 

KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 06/08/2016 10:25
Ciekawa podpowiedź, postaram się w przepisach częściej podawać nazwy produktów i firm.
Michal 06/08/2016 09:18
Super fajnie by bylo gdybyś robiła podsumowanie z jakich produktów korzystacie tzn firmy itp mogło by to ułatwić poszukiwania w marketach pozdrawiam
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się