Blog

Przepis na chrzanowe bułeczki bezglutenowe na Wielkanoc - do święconki i nie tylko

25/03/2025

Przepis na chrzanowe bułeczki bezglutenowe na Wielkanoc - do święconki i nie tylko

25/03/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Chrzanowe bułeczki bezglutenowe na Wielkanoc - poznaj przepis

Od razu docenisz te bułki bezglutenowe, to skarb, nie tylko na Wielkanoc!

Puszyste i mięciutkie, z chrupiącą skórką, o bajecznym chrzanowym smaku, go naprawdę nietuzinkowe bułeczki bezglutenowe. Jestem z nich bardzo dumna, zasmakowały całej mojej rodzinie.

Chrzanowe bułeczki bezglutenowe, mój najnowszy przepis na Wielkanoc bez glutenu. To też pomysł na bezglutenowy chlebek do święconki!

Na pewno Ci się udadzą, tylko zastosuj się do tipów podanych w przepisie! No i gwarancją puszystych świetnych bułek jest też doskonała mieszanka do wypieku pieczywa bezglutenowego Mix B - Bread Mix marki Schär (kupisz w firmowym sklepie internetowym, w Rossmann, Auchan, drogerie dm, Carrefour, Kuchnie Świata).

Poznaj moje wszystkie przepisy bezglutenowe na Wielkanoc
bezglutenowe bułki mix b schaer maka bezglutenowa

Składniki 6 bułek

  • 400 g mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu (lub 16 g świeżych0
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 60 g gotowego chrzanu ze słoiczka
  • około 300 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Jeśli chcesz, przygotuj też białko jaja i siemię lniane - do dekoracji przed pieczeniem - pod warunkiem, że nie masz uczulenia na białko jaja kurzego. Bezglutenowe bułki chrzanowe nie wymagają użycia jajek - możesz je spokojnie upiec 100% w wersji wegańskiej.

bułeczki bezglutenowe najlepsze

Wykonanie

  • Wymieszaj mąkę z solą, chrzanem i suszonymi drożdżami
  • Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, rozpuść je w 3 łyżkach wody (odjętej z porcji podanej w przepisie) i wlej do suchych składników
  • Wlewaj porcjami wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec dodaj olej
  • Jeśli ciasto jest gliniaste i zbite, dodaj kilka łyżek wody i chwilę wyrabiaj mikserem
  • Oprósz ciasto mixem B, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość
  • Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • Nabieraj porcje ciasta, obtaczaj je w misce z 2 łyżkami mixu B i formuj bułki bezglutenowe
  • Układaj je w odstępach na blasze, posmaruj białkiem jaja, posyp ziarenkami
Tu znajdziesz inne przepisy na bułeczki bezglutenowe - z różnych mąk, o różnych smakach

Pieczenie bułek bezglutenowych

  • Bułeczki zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut - aż wyraźnie się powiększą
  • Piekarnik nastaw na 220 st C góra-dół
  • Do nagrzanego pieca wstaw blachę, po około 15 minutach zmniejsz temperaturę do około 200 st C
  • Piecz w sumie 20-25 minut - do zrumienienia bułeczek
  • Ostudź bułeczki, nie krój gorących

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się