Bezglutenowe, włoskie warsztaty kulinarne, które prowadziłam w czerwcu w Poznaniu były jednymi z bardziej apetycznych.
Nie dość, że przygotowaliśmy kilkanaście bezglutenowych potraw rodem ze słonecznych Włoch, to jeszcze cieszyliśmy się wieloma degustacjami.
Pochmurna niedziela (21 czerwca 2015 r. ) sprzyjała kulinarnej przygodzie. Dlatego na warsztaty w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu przybyły niemal wszystkie zapisane osoby.
Dwie profesjonalnie wyposażone pracownie technologiczne pomieściły około stu kucharzy – małych i dużych.
Uczestnicy upiekli pizzę i bruschettę, wyśmienite cantuccui, focaccię, amaretti – a wszystko w wersji bezglutenowej. Z myślą o alergikach powstało klasyczne spaghetti, kruche ciasteczka bez mleka i jajek oraz rafaello. Na stołach królowały makarony: rurki, kokardki, tagiatelle i spaghetti marki Agluten i Garofallo. Potrawy wzbudziły zachwyt niemal stu uczestników spotkania.
– Tu naprawdę wszystko jest bezglutenowe? – dopytywali niektórzy przy stołach degustacyjnych, po raz pierwszy biorący udział w profesjonalnych warsztatach bezglutenowych. Tak, stoły degustacyjne uginały się od słodkości i pieczywa. Serwowaliśmy bezglutenowe ciasteczka i przekąski włoskich firm „Agluten” oraz „Nutri Free” – w tym przekąski dla osób bezglutenowych uczulonych na laktozę.
Były to produkty w większości nieznane jeszcze uczestnikom warsztatów, jak m. in. jasne bułeczki. Na stołach pojawiła się także bezglutenowa tarta w kilku smakach z IKEA, a także bezglutenowa kawa Inka z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem. Dla alergików mieliśmy także zbożowe piramidki gryczane PopCrop. Zachwyt wzbudziły bezglutenowe lody Grycan, podawane w miseczkach i rożkach waflowych firmy MIRAN ze Stęszewa.
Dzieci i dorośli rozsmakowali się sorbetach truskawkowym oraz z mango, a także w lodach miętowych z czekoladą. W mig znikały z talerzy także domowe, bezglutenowe wypieki, przyniesione przez uczestników.
Degustacje były ważnym punktem programu, ale najważniejsze było oczywiście wspólne, rodzinne gotowanie.
W sali dla dorosłych powstały m. in.: klasyczne spaghetti, makaron z pulpecikami z łososia w zielonym sosie, lasagne, makaron zapiekany z warzywami, makaron z zielonymi szparagami, tort szpinakowy bez mleka (z bitą śmietaną z mleka kokosowego), bruschetta, kilka rodzajów bezglutenowego chleba, migdałowe ciasteczka cantucci. Nie przez przypadek królowały makarony: lato jest idealną dla nich porą.
Są smaczne, lekkostrawne, pożywne. Nie rozgrzewają tak, jak kasze, a dodatek komosy ryżowej sprawia, że dostarczają organizmowi sporo wartościowego białka. Łatwo je przygotować z dowolnymi dodatkami, na słodko, pikantnie lub w wersji wegetariańskiej.
Dzieci pod okiem rodziców w drugiej sali upiekły pizzę, ciasteczka amaretti, drożdżówki z truskawkami, kruche ciasteczka dla alergików (wg książki „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”).
Powodzeniem cieszył się także makaron kokardka z musem truskawkowym i bita śmietaną z mleka kokosowego. A z myślą o alergikach przygotowaliśmy: cantucci, amaretti, pizzę z serem żółtym bez laktozy, rafaello, klasyczne spaghetti, makaron z zielonymi szparagami. Jedno jest pewne: z warsztatów nikt nie wyszedł głodny. Serwowaliśmy dania pożywne, ostre, słodkie, chrupiące.
Każdy uczestnik otrzymał także broszurę z przepisami Friendly Food oraz upominek od firmy Italia bez Glutenu – polskiego dystrybutora włoskich marek Garofallo, Agluten i Nutri Free.
Jak zawsze podczas takich bezglutenowych spotkań bezcenne były rozmowy, integracja i zabawy dzieci.
Przy kawie i ciastach dorośli rozmawiali o przepisach, badaniach w kierunku celiakii i alergii, o przedszkolach, bezglutenowych restauracjach i bezglutenowych zakupach.
Warsztaty okazały się także rajem dla dzieci: bez pytania rodziców o zgodę mogły sięgać po wszystko, co znajdowało się na stołach i talerzach.
– Dopiero tutaj znalazłam dietetyczkę, która specjalizuje się w chorobie Hashimoto oraz celiakii – cieszyła się Ewa z Gniezna, mama nastoletniego Jana. – Bardzo, bardzo się cieszę z tych warsztatów.
Niedzielne gotowanie upłynęło w aromatycznej atmosferze, wśród woni bazylii, czosnku, cebuli, pomidorów, ale i migdałów czy miodu.
Mimo słoty za oknem u nas było bardzo ciepło. I to zasługa nie tylko piekarników pracujących na pełen gwizdek… Ocieplały nas dobre nastroje, życzliwość, śmiech dzieci i kolorowe balony.
Warsztaty zorganizowali: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Friendly Food oraz Italia bez Glutenu, a prowadziła je Bezglutenowa Mama.
Za wsparcie w organizacji serdecznie dziękujemy dyrekcji Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, a także nauczycielce przedmiotów zawodowych – Justynie Golińskiej Krzysztofiak oraz jej uczniom.
Dziękujemy wszystkim osobom, które pomogły w przygotowaniu warsztatów, a po uczcie zechciały wziąć udział w porządkowaniu pracowni.
Przygotowanie smacznych degustacji było możliwe dzięki producentom: torcików z IKEA, bezglutenowej kawy INKI, piramidek PopCrop, lodów Grycan oraz dzięki Friendly Food i Italia bez Glutenu. Słodko dziękujemy :).
Przepisy z warsztatów można znaleźć TUTAJ.
Zdjęcia z warsztatów „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia włoska” w Poznaniu w czerwcu 2015 r.
KOMENTARZE